Европа у страху од краха Ирске

Глас Српске
Европа у страху од краха Ирске

БРИСЕЛ - Ирска ће због дуга од 100 милијарди евра и страха Европске уније да би могла да "зарази" и друге чланице, вјероватно бити идућа земља која ће добити финансијску помоћ ЕУ, пишу лондонски медији.

Европска унија могла би да одобри Ирској пакет помоћи "тежак" од 45 милијарди до 90 милијарди евра. Европска комисија сматра да је рјешавање фискалних проблема Ирске важно за осигуравање финансијске стабилности цијеле еврозоне.

Из Владе Ирске јуче је саопштено да Даблин преговара са партнерима из ЕУ о начину како да обезбиједи стабилност банкарског система.

Премијер Ирске Брајан Кауен тврди да приликом разговора са званичницима из ЕУ његова земља није затражила помоћ.

- Нисмо тражили новац од ЕУ јер имамо довољно средстава до половине идуће године. Јасно је да у еврозони влада велика забринутост због лоших услова на тржишту и нормално је да са својим партнерима разговарамо о најбољем начину да то пребродимо - рекао је Кауен, пренијеле су агенције.

Лондонски "Гардијан" пише да је влада у Даблину под снажним притиском да се у року од 24 сата изјасни да ли ће прихватити међународну финансијску помоћ јер у Европи расте паника да би "зараза" која је потекла из упропашћеног ирског банкарског сектора могла да се прошири и на друге чланице еврозоне.

Највећи притисак на Владу у Даблину стиже из Шпаније и Португалије, чија кредитна способност нагло слаби због сумњи у финансијске способности Ирске.

- Португалија је на корак од тога да и сама затражи међународну помоћ - пише "Гардијан".

"Дејли телеграф" упозорава да фонд за помоћ угроженим земљама еврозоне није неисцрпан.

- Најприје смо имали Грчку, сада је на реду Ирска. Сљедећа станица је вјероватно Португалија, а 750 милијарди евра које Европа има на располагању могли би да покрију трошкове ове три земље. Међутим, ако се зараза прошири до Шпаније, да не помињемо Италију, прича је завршена - пише "Дејли телеграф".

Ван Ромпеј

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј рекао је јуче прије састанка министара финансија еврозоне у Бриселу да је европски блок у "кризи преживљавања". Ван Ромпеј је рекао да, "ако пропадне евро, пропашће и Унија", али је нагласио да проблеми могу бити превазиђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана