Европа тражи пут за нову деценију

Глас Српске
Европа тражи пут за нову деценију

БРИСЕЛ - Наредних неколико мјесеци биће кључни за економско оздрављење Европске уније (ЕУ), када блок треба да утврди нови десетогодишњи економски план како би оставио иза себе рецесију и осмислио пут ка стабилном расту и новим радним мјестима, пише Интернет портал "ЕУ Обзервер", пренијеле су агенције.

Скоро десетогодишња негативна стопа запослености, све старија популација ЕУ и растући буџетски дефицити чине основу дјеловања за оне који буду правили нову економску мапу пута ЕУ.

Европски "Обзервер" наводи да актуелни економски план ЕУ - Лисабонска стратегија, која истиче 2010. године, а којој је циљ био да Унију учини "најконкурентнијом стручном економијом на свијету", није остварена.

- Чувени циљеви Лисабонске стратегије, 70-одстотна запосленост и постизање потрошње за развој, показали су се као тешко оствариви. Ипак, евидентно је да циљеви "ЕУ 2020", неће бити радикално другачији од аспирација из претходних десет година, иако ће сада нагласак можда више бити на "зеленом расту", односно зеленој привреди - наводи "Обзервер".

Постизање економског раста и више стопе запослености кроз боље образовање, усклађено са потребама индустрије као и шира истраживања и иновације неће наићи на отпор земаља чланица, пише овај Интернет портал, иако неке невладине организације и парламентарци желе да виде истинске помаке ка социјалном укључењу.

Европска комисија позвала је у новембру све заинтересоване стране да изнесу своја гледишта о новом економском програму до 15. јануара.

Комисија ће послије тога изаћи са приједлозима на ванредном самиту лидера ЕУ о економским питањима у фебруару, којим ће предсједавати предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Националне владе

"Обзервер" наводи да би се могуће неслагање у избору нове економске стратегије могло односити на дефиницију циљева и механизама да се ти циљеви остваре. Неуспјех Лисабонског система навео је владе неких земаља да позову на усвајање обавезујућих механизама како би се обезбиједило да земље чланице испуне свој дио договора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана