Европа никада неће окренути леђа евру

Глас Српске
Европа никада неће окренути леђа евру

ДAВОС - Француска и остали европски партнери никада неће окренути леђа евру упркос дужничкој кризи, рекао је јуче француски предсједник Никола Саркози у обраћању на Свјетском економском форуму у Давосу.

Саркози је нагласио да би "нестанак евра био до те мјере катаклизмичан да не можемо ни да се поиграмо том замисли", пренијеле су агенције.

Он је указао да постоје страховања око будућности заједничног новца 17 држава откако су Европска унија и Међународни монетарни фонд морали да спасавају презадужену Грчку и затим Ирску, али да је "евро и даље овдје".

Директор Европске централне банке Жан Клод Трише подржао је став француског предсједника, истичући да евро није у кризи и да је то апсолутно јасно.

Aмерички финансијер и бизнисмен Џорџ Сорош упозорио је да би Европа могла да се распадне због подјеле на богате и сиромашне која је додатно увећана реформом евра.

Сорош је у сриједу, на маргинама Свјетског економског форума у швајцарском Давосу, рекао да реформа евра, која је услиједила послије дужничке кризе у Грчкој и Ирској, не функционише како треба.

- Евро је требало да допринесе приближавању земаља, а заправо је створио удаљавање које се сада појачава - рекао је Сорош, додајући да ће то за посљедицу имати двије Европе које ће се кретати различитим брзинама, пренијеле су агенције.

Руски предсједник Дмитриј Медведев у сриједу на отварању форума у Давосу апеловао је на Међународни монетарни фонд (ММФ) да валуте водећих нових привредних гиганата укључи у своја специјална права вучења.

ММФ досад бразилску, руску, индијску и кинеску валуту није укључивао у специјална права вучења, а једно од образложења је то што кинески јуан, национална валута највеће привреде у групи ових земаља, није конвертибилан.

Медведев је додао и да ће се Русија уздржати од увођења било каквих нових пореза у финансијском сектору, како би на тај начин охрабрила прилив инвестиција у земљу.

Јуче је на Форуму иза затворених врата требало да буду одржани састанци и дискусије на којима је требало да присуствују амерички министар финансија Тимоти Гајтнер, европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен те водећи банкари.

Једна од тема Форума у Швајцарској којем присуствује више од 2.500 привредника и свјетских лидера биће и климатске промјене у свијету.

Експлозија

У хотелу "Моросани" у Давосу који се налази у близини мјеста гдје се одржава Свјетски економски форум, јуче је одјекнула мања експлозија, а повријеђених није било, саопштила је швајцарска полиција.

Медији наводе да је експлозија одјекнула у осам часова у подруму хотела у којем су смјештени чланови швајцарске владе, у вријеме када се француски предсједник Никола Саркози обраћао учесницима Форума. Према извјештају дневника "20 минута", одговорност за експлозију преузели су противници Форума.

БиХ

Нико од представника власти БиХ није отишао на Свјетски економски форум у Давос, потврђено је "Гласу Српске" у Централној банци БиХ, те у више министарстава. Ранијих година најзначајнијем економском скупу у свијету присуствовао је поглавар исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана