Европа камен спотицања за свијет

Taнјуг
Европа камен спотицања за свијет

Раст свјетске трговине неће бити већи од 2,5 одсто ове године односно 4,5 одсто 2014, док ће европска трговина забиљежити пад.

Претходна прогноза Свјетске трговинске организације глобалног трговинског раста од 3,3 одсто за ову и пет одсто за наредну годину, пренио је АП.

У извјештају се наводи да је све више охрабрујућих знакова у свијету, наводећи да је економско успоравање већ достигло свој најнижи нивоу.

"У Европи, дужничка криза се ублажава још од прошле године, док је незапосленост у САД смањена са десет на 7,3 одсто, а у Јапану раст бруто домаћег производа расте откако су усвојене нове монетарне и пореске мјере", додаје се у извјештају.

Благи привредни опоравак свјетске привреде неће, међутим, значајно ће повећати трговинску размјену на глобалном нивоу.

Предвиђени раст свјетске трговине за ову годину од 2,5 одсто је готово једнак прошлогодишњем од 2,3 одсто, што је одраз прије свега пада увоза од два одсто у ЕУ у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период 2012, и истовремене стагнације увоза у САД.

Само је у земљама у успону у првих шест месеци 2013. дошло до раста увоза од пет одсто.

У протеклих 20 година, од 1982. до 2013, просјечан раст свјетске трговине на годишњем нивоу био је 5,4 одсто, што ће у наредном периоду тешко моћи да буде превазиђено.

У извјештају се додаје да је то добар разлог да се свијет окрене од протекционизма, који је, према свим показатељима, поред макроекономских шокова, имао кључну улогу у успоравању трговонске размијене.

"Слаб раст трговинске размјене у протекле двије године указује на неопходност јачања мултилатераних преговора", поручио је нови предсједник Свјетске трговинске организације Роберто Азеведо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана