Европа ће струју добијати из Сахаре

Глас Српске
Европа ће струју добијати из Сахаре

РAБAТ - План европских инвеститора вриједан 400 милијарди евра, за снабдијевање Старог континента електричном енергијом произведеном у Сахари, све је ближе реализацији, иако критичари упозоравају на ризике од коришћења најсавременије технологије у сјеверноафричким земљама са непотпуном владавином права.

Пројекат "Дезертек" за снабдијевање Европе струјом из Сахаре тренутно је, наглашавају стручњаци, најамбициознији у свијету у сектору соларне енергије.

- Овај пројекат замишљен је тако да се помоћу низа огледала у пустињи прикупљају сунчеви зраци за загријавање воде, чиме би се покретале турбине за снабдијевање електричном енергијом нове мреже која би повезивала Европу, Блиски исток и сјеверну Aфрику - објашњавају инвеститори "Дезертека", преноси Ројтерс.

Група инвеститора у пројекат "Дезертек", коју чини десетак финансијских и индустријских компанија, углавном из Њемачке, тврди да би реализација плана одржала Европу у самом врху борбе против климатских промјена. Реализација овог пројекта, додају инвеститори, помогла би и сјеверноафричким и европским привредама да остваре раст који не би угрозио остварење циља за смањење емисије штетних гасова.

Критичари, са друге стране, упозоравају на низ фактора који би могли да угрозе пројекат, међу којима предњачи политика у региону Магреба, пустињске олује у Сахари, али и ризик по становништво пустиња, ако се њихове залихе воде буду користиле за чишћење соларних панела од пијеска.

Улагаче "Дезертека" пројекту је привукла чињеница да све пустиње у свијету за само шест сати привуку више енергије него што се потроши на глобалном нивоу за годину дана.

Предности

Истраживач и стручњак за Магреб са Универзитета у Кембриyу Yорy Yофи процјењује да Сахара нуди многе предности које би и те како могле да буду пресудне у реализацији пројекта "Дезертек". Један од главних  адута Сахаре је близина Европи, као и готово потпуно одсуство становништва. Интензивна сунчева свјетлост такође је, наглашавају, несумњива предност Сахаре. Он наглашава да би била лудост пропустити прилику коју Сахара нуди Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана