Европа богатија од СAД и Канаде

Глас Српске
Европа богатија од СAД и Канаде

ЊУЈОРК - Сјеверна Aмерика је свјетски регион чије се богатство прошле године највише смањило као посљедица краха финансијског тржишта, док је Европа заузела мјесто најбогатијег свјетског континента, објавио је амерички часопис "Форбс", јавио је Танјуг.

Сјеверна Aмерика, коју сачињавају СAД и Канада, имала је прошле године 29,3 билиона долара у имовини, док је Европа истовремено посједовала 32,7 билиона долара, показали су подаци истраживања групације "Бостон консалтинг".

СAД и Канада лани су забиљежили највеће смањење богатства од свих региона на свијету, јер је њено укупно богатство, мјерено имовином којом се управља, опало за 21,8 одсто. Као један од разлога наводе се огромне инвестиције тог региона у акције.
- Сјеверна Aмерика је 2008. године и даље имала највећи удио богатства у акцијама у укупном богатству, у износу од 38 одсто. Тај удио је претходне године био још већи и износио је чак 50 одсто - наводи се у извјештају бостонске групације који је објавио "Форбс".

Број милионера у свијету прошле године опао је са 11 милиона у 2007. години, на девет милиона, при чему је највећи пад, од 17,8 одсто, забиљежен подједнако и у Сјеверној Aмерици и Европи. СAД и даље имају највише милионерских домаћинстава, близу четири милиона.

Швајцарска, чија је банкарска тајна донедавно била магнет за највеће свјетске богаташе који су у швајцарским банкама чували своју имовину, такође биљежи смањење укупне имовине којом управља, након што су СAД затражиле да им Швајцарска достави податке о америчким клијентима за које се сумња да избјегавају плаћање пореза.

- Када њихове пореске и законске погодности ишчезну, исто ће се десити и са њиховом привлачношћу - указао је партнер "Бостон консалтинга" Питер Дамиш, осврћући се на такозване пореске оазе, као што су Швајцарска, Лихтенштајн и Луксембург.

Офшор центри

"Форбс" је указао да је Швајцарска лани остала највећи свјетски офшор финансијски центар, с учешћем од 1,8 билиона долара, или 28 одсто у укупном свјетском офшор богатству. Осим Швајцарске, и нетрадиционални офшор центри, посебно они у Aзији, попут Сингапура и Хонгконга, имају изгледе за раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана