Евро се опоравио послије наглог пада

Глас Српске
Евро се опоравио послије наглог пада

ЛОНДОН/ТОКИО - Курс евра на европским девизним берзама у петак био је нешто чвршћи према долару, јену и швајцарском франку, након претходног осјетнијег пада, док су акције благо поскупјеле у "танкој" трговини, подстакнуте вишим цијенама нафте, јавиле су агенције.


Гласине о насилној смјени власти у Пакистану су накратко "погурале" навише курс франка, али је након демантија о пучу у тој земљи вриједност "швајцарца" опала до раније достигнутог нивоа.

Евро је на водећој девизној берзи у Лондону ојачао према америчком такмацу 0,4 одсто - на 1,4401 долара. Прије тога имао  је пад у завршној трговини на 1,43 "американца", што је био најнижи курс од септембра.

Долар је истовремено котирао нешто више од 90 јена, близу 1,62 за фунту стерлинга и изнад 1,04 швајцарска франка, истиче агенција Ројтерс у извјештају из Лондона.

Западноевропски аналитичари, на чије мишљење се позивају стране новинске агенције, наводе да је евро и даље под притиском због дужничких проблема Грчке - једне од 16 чланица Европске уније које примјењују јединствену новчану јединицу умјесто властите.

Грчка је овог мјесеца "преживјела" два снижења кредитног рејтинга и то је дјеловало обесхрабрујуће на инвеститоре и валутне трговце, па је услиједило за многе неочекивано обарање тржишних позиција евра, иако су почетком децембра многи експерти предвиђали даљи раст његове вриједности.

Британска агенција такође наводи да је водећи европски индекс акција ФТСЕурофирст 300 "скочио" у просјеку 0,8 одсто, након што је претходног дана ослабио 1,3 процента.

Вриједност акција на азијским берзама је опала, у просјеку око пола процента, а цијене дионица на тржишту Кине и Хонгконга биле су на тронедјељном најнижем нивоу, извјештава Кјодо.
Тржишни извори у Токију сматрају да је текући пад цијена акција на берзама широм Aзије дијелом и посљедица јучерашњег смањења кључних индекса дионица на Волстриту за више од један одсто.

Поскупљење акција на европском тржишту "предводиле" су хартије нафтних компанија  БП, Ројал Дач шел и других, чије се увећање кретало у распону од минималних 0,1 до један и по одсто.

Дионице

Дионице водећих европских  банака су, међутим, наставиле да појефтињују, а њихова вриједност је опала између 0,6 и 5,2 одсто.  Појефтињење хартија банака и других финансијских организација услиједило је и због инсистирања Банке за међународне обрачуне из Базела  да се нова, строжа правила о контроли токова и вриједности банкарског капитала примјењују већ од 2012. године, а не у периоду од наредних десет до 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана