Евро обезбиједио 16 милиона радних мјеста

Глас Српске
Евро обезбиједио 16 милиона радних мјеста

БРИСЕЛ - Еврозона за мање од двије седмице има два разлога за славље - број држава са заједничком валутом порашће уласком Словачке на 16, а евро ће обиљежити десету годишњицу постојања, објавио је buisness.hr.

- Евро је придонио стварању 16 милиона радних мјеста и с временом омогућио нижу инфлацију и ниже каматне стопе него икада прије. У садашњим кризним временима евро штити компаније од курсних нестабилности које су им у пријашњим кризама наносиле тешке ударце - истакао је  предсједник Европске комисије Јосе Мануел Баросо.

Додао је да је пресрећан због тога што ће 1. јануара поздравити Словачку као 16. чланицу еврозоне и истакао да ће евро од Нове године користити готово 329 милиона Европљана.

- Евро је постао симбол идентитета Европске уније и показује се као солидан и стабилизирајући чинилац на валутним тржиштима у и изван еврозоне. Требали бисмо бити поносни због тог постигнућа и морамо чувати стабилан буyетски и макроекономски оквир који је учинио евро тако успјешним - рекао је европски повјереник за економска и монетарна питања Хоакин Aлмуниа.

Евро је 1. јануара 1999. године прихватило 11 држава чланица Европске уније - Aустрија, Белгија, Финска, Француска, Ирска, Италија, Луксембург, Холандија, Њемачка, Португал и Шпанија. Грчка им се придружила 2001. године када је испунила критеријуме.

Новчанице и кованице евра пуштене су у оптицај 1. јануара 2002. године, а потпуна замјена националних валута извршена је поткрај фебруара 2002. године. Евро је 2007. године увела Словенија, а ове године Кипар и Малта.

Евро нису увеле Данска и Уједињено Краљевство, које према Уговору из Мастрихта имају право на изузеће. Изван еврозоне је и Шведска чији су грађани два пута на референдуму одбацили прихваћање заједничке европске валуте.

- Припреме за увођење евра у Словачкој у посљедњој су фази и оно би требало проћи без проблема - истиче Европска комисија.

Словачка влада у задњих је шест мјесеци интензивирала информативну кампању, која је укључивала телевизијске спотове и информативни аутобус који је обилазио земљу те озбиљно схватила бојазни грађана од могућег повећања цијена.

Означавање цијена у еврима и крунама обавезно је од 24. августа ове године до 1. јануара 2010. године, а компаније су се етичким кодексом обвезале да ће поштивати прописе о промјени валуте.

Кованице

ДесетEuro slavi deseti rođendan i dolazi u SlovačkuДесет година коришћења евра чланице еврозоне обиљежиће издавањем пригодне кованице од два евра. Осим тога, снимљен је и телевизијски документарац о историји евра и његовим користима који се може пронаћи на интернетској страници Опште управе за економска и финансијска питања Европске комисије, саопштила је та институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана