Евро најслабији у посљедњих 16 мјесеци

Глас Српске
Евро најслабији у посљедњих 16 мјесеци

ЛОНДОН - Евро је у четвртак ослабио на најнижу вриједност према долару у посљедњих 16 мјесеци, након што је Француска продала обвезнице у вриједности од осам милијарди евра.

За један евро у четвртак се могло добити 1,2831 долара. Европска валута истовремено је пала на најнижу вриједност према јапанском јену у посљедњих 11 година, пренијеле су агенције.

Француска је продала обвезнице са десетогодишњим приспијећем за наплату уз камату од 3,29 одсто, што представља повећање у поређењу са каматом од 3,18 одсто приликом претходне продаје у децембру.
Многи инвеститори страхују да би Француска могла да изгуби свој максимални кредитни рејтинг, што би држави донијело скупље задуживање.
Aгенција за кредитне рејтинге "Фич" у децембру је објавила негативну прогнозу за Француску усљед очекивања да ће држава бити све више изложена проблемима који настају као посљедица дужничке кризе у еврозони.
Купци су данас показали мање интересовање за француске обвезнице него раније.
Француска је у новембру усвојила план за уштеду 65 милијарди евра. Италија и Шпанија, које тренутно спроводе болне мјере штедње, у сљедећим мјесецима такође ће морати да продају дио свог дуга.

Јункер

Година 2012. кључна је за евро, каже предсједник еврозоне и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер.

- На крају ове године постаће очигледно да су донијете даље одлуке којима ћемо се приближити остварењу наших циљева - рекао је он.

Истакао је да се еврозона може суочити с рецесијом чије размјере нису предвидљиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана