Eво шта је кључ руског успjеха

Агенције
Eво шта је кључ руског успjеха

Западне санкције требало је да буду ударац за Русију, али је њена економија тренутно у бољем стању него што су многи предвиђали, пише аналитичар “Форбса”.

Санкције Запада донијеле су Русији слиједеће “проблеме”: рубља је ојачала за 17 процената од почетка године, а берзански фонд “Маркет вектор Раша” прогласио је руско тржиште најбољим међу земљама у развоју, пише аналитичар “Форбса” Кенет Рапоза.

Западне санкције требало је да буду ударац за Русију, али је њена економија тренутно у бољем стању него што су многи предвиђали, пише аналитичар “Форбса”.

Рапоза наводи низ доказа за своје тврдње. Тако, према најновијем рејтингу свјетског људског капитала (The Human Capital Report), који је припремио Свјетски економски форум, Русија се недавно подигла са 55. на 26. мjесто, указује Рапоза.

Санкције Запада донијеле су Русији следеће “проблеме”, ироничан је аутор: Русија је постала најбоље тржиште у развоју ове године, према подацима берзанског фонда “Маркет векторс Раша”, а рубља је од почетка године ојачала за 17 процената. Сада је један долар пао на мање од 50 рубаља, док је у јануару инвестициона банка „Голдман Сакс” прогнозирала раст америчке валуте до 70 рубаља за долар за први квартал, подсјећа аналитичар.

Према његовим ријечима, без обзира на то што инвестирање у Русију није тренд, ипак се улаже. Поред тога, аналитичари компаније “Џи-Пи Морган” оцјењују ситуацију у Русији као „прилично здраву” када је ријеч о спољном дугу.

Директорка Централне банке Русије Елвира Набиулина успијела је да преузме контролу над најгором економском кризом у земљи у неколико протеклих деценија. Сада, када се ситуација стабилизовала, Централна банка има могућност да смекша монетарну политику, додаје Рапоза.

Аналитичар вјерује да ће санкције против одређених економских сектора Русије бити укинуте до краја ове године. Према његовом мишљењу, о томе свједоче фактори као што су пораст цијена нафте, стабилизација руске економије, жеља иностраних инвеститора да купују руске акције и облигације и одбијање многих страних компанија да се одрекну руског тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана