Ево како се постаје свјетска сила

Б92, Недељник
Ево како се постаје свјетска сила

Берлин - Фудбал је само илустрација новог метода Немачке којим она постаје једна од најутицајних свјетских сила.

Послије дебакла на Еуро 2000 Фудбалски савез немачке инвестирао је милијарду евра у фудбалске академије које су их десетак година касније довеле до титуле Свјетског првака.

Фудбал је само илустрација новог метода Њемачке којим она постаје једна од најутицајних свјетских сила. Амерички магазин Њузвик 21. вијек је назвао "вијеком Немачке". Тај шаблон - уочи проблем, анализирај га, рјешига - У Њемачкој се преноси са свакодневног живота и бизниса, па све до геополитике.

Бртанска доминација у 19. вијеку заснивала се на колонијалној моћи, америчка у 20. вијеку на војној моћи и културној хегемонији, а концепт њемачке "плишане доминације" у 21. вијеку одликује се, пише Њузвик, "мирним извозом свог политичког и пословног модела".

У привреди тај модел подразумијева "мителштанд привреду" – велики број малих и средњих предузећа (између 50 и 500 запослених) који запошљавају више од трећине Нијемаца.

Ако амерички сан подразумева успон индивидуе на друштвеној љестивици остварив за 1 одсто људи којима ће живот да буде феноменалан, онда њемачки подразумева свијет у коме он неће бити сувише лош за осталих 99 одсто. рецимо, у Њемачкој је "мајчинско одсуство" замијењено "родитељским" гдје се паровима који подјеле одсуство с посла нуди и до 14 мјесеци плаћеног одсуства.

Либерализовани су радни закони таман толико да се незапосленост сведе на рекордно низак ниво. Штефен Грин, аутор књиге која говори о томе "како њемачка прошлост обликује њену будућност" то тумачи историјским наслијеђем њемачких градова – држава који су своју снагу базирали на сарадњи.

Њемачки принципи не само да нису више неприхватљиви, него су постали пожељан модел за сијвет. "Њемачка се све више осјећа комотно у својој кожи", каже Штефен Грин. Криза је њемачку инсталирала као водећу економију у Европи. Критичари, међутим, кажу да Њемачка не може да сарађује са другима, ако очекује да се сви понашају као она.

Ипак, британски лабуриста Стјуарт Вуд недавно је написао:"Истина је да има много тога чему се треба дивити у Њемачкој, и има много тога што се од њих може научити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана