ЕУ зауставља кинески пројекат у БиХ?

nezavisne.com
ЕУ зауставља кинески пројекат у БиХ?

Беч, Тузла - Изградња седмог блока у Термоелектрани Тузла могла би озбиљно бити доведена у питање након што су представници европских институција у више наврата упутили директна и индиректна упозорења да овај пројекат треба зауставити.

Сумњу да би пројекат заиста могао бити заустављен додатно је изазвала чињеница да је ова тачка скинута с дневног реда на задњој сједници Савјета министара БиХ, иако ју је предложио Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ. Шаровић нам у петак није одговорио на наше питање о чему се ради, а раније нам је рекао да не види ниједан разлог да се пројекат заустави.

Барбора Појнер, портпарол Секретаријата Енергетске заједнице у Бечу, у петак нам је рекла да је та организација донијела прелиминарни закључак да тај пројекат није усклађен с европским прописима који се односе на начин добијања државне помоћи.

Наиме, парламент ФБиХ је недавно подржао давање гаранција тог ентитета за пројекат укупне вриједности око 900 милиона евра кинеској банци која треба да обезбиједи финансирање за кинеског извођача радова на овом објекту.

У Секретаријату ЕЗ-а кажу да би гаранције требало да буду преиспитане, како би биле усклађене с европским прописима.

“Члан 18, став 1ц Споразума о оснивању Енергетске заједнице, садржи забрану државне помоћи која се, према члану 19 споразума, такође примјењује и на јавне инвестиције које су добиле специјална или ексклузивна права. Ове одредбе, заједно с чланом 6, захтијевају од уговарача да у властити правни систем уврсти одговарајућу забрану државне помоћи, као и да обезбиједи њену примјену у пракси”, навели су из ЕЗ-а.

Шаровић је када смо га прошли пут контактирали у вези с резервама Енергетске заједнице рекао да оне неће утицати на започињање самог пројекта.

У петак смо контактирали и Амбасаду Кине у БиХ, али нам до закључења овог броја није стигао одговор.

Иначе, ову тему протеклих мјесеци пратили су и европски медији, а више пута је истицано да стварни разлог европског заустављања пројекта није забринутост због државне помоћи, већ учешће кинеских банака и компанија. У Европској комисији је прије неколико мјесеци одржан састанак, а и Европски савјет је донио сличне закључке, по којима би на европском континенту требало ограничити утицај кинеских компанија те су изразили забринутост да се велики број европских пројеката спроводи кинеским средствима, уз учешће кинеских грађевинских компанија.

Тузланским локалним медијима су представници надлежних ентитетских органа изјавили да радови почињу на јесен, те да су већ одабрани извођачи припремних радова у висини од 18 милиона марака, а чиниће их група извођача ИТЦ Зеница, “Приједорпутеви” Приједор и “Интеграл инжењеринг” Лакташи.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ кажу да је ЕУ у аналитичком извјештају нагласила да се будућа улагања у енергетску инфраструктуру, укључујући термоелектране и хидроелектране, морају спроводити у складу с обавезама БиХ према Споразуму о стабилизацији и придруживању и уговору о Енергетској заједници.

“Такођер, једна од препорука Европске комисије са посљедњег састанка Пододбора за транспорт, енергију, околиш и регионални развој заједничког тијела БиХ и ЕУ за праћење проведбе Споразума о стабилизацији и придруживању, јесте да БиХ треба осигурати правилну примјену ацљуиса ЕУ и Енергетске заједнице о државној помоћи за све инвестицијске пројекте, укључујући изградњу нових или проширење постојећих термоелектрана”, кажу они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана