ЕУ за јачање аграра даје 1,3 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
ЕУ за јачање аграра даје 1,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Више од милион марака је на располагању стартап компанијама у пољопривредно-прехрамбеном сектору у БиХ како би осмислили, ојачали, али и иновирали производњу.

Са циљем модернизације тог сектора и побољшања руралне економије Европска унија (ЕУ) и Њемачка ће у оквиру пројеката “ЕУ за опоравак бизниса” и “ЕУ за опоравак аграра” пољопривредницима у БиХ додијелити 1,3 милиона бесповратних средстава.

Из УНДП у БиХ јуче је саопштено да је јавни позив отворен у понедјељак, а пријавити се могу физичка лица, самостални предузетници, занатлије и предузећа која су регистрована мање од годину.

Наведеним позивом ЕУ ће омогућити развој предузетничких идеја, кроз свеобухватни пакет техничке и финансијске подршке, а они који се пријаве имаће на располагању и специјалистички вишедневни предузетнички тренинг програм и техничку помоћ.

- Након учешћа у едукацији и техничкој подршци пројекта, најбоље оцијењеним бизнис плановима биће пружена менторска подршка током прва два мјесеца реализације, те финансијска подршка од 20.000 до 80.000 КМ, која ће бити намијењена покретању бизниса кроз финансирање трошкова набавке производних машина и остале опреме неопходне за почетак пословања - саопштено је из УНДП-а у БиХ.

Из те организације саопштили су да је циљ пројекта и повећање конкурентности пољопривредне производње, послова и услуга, али и ублажавање негативних економских ефеката пандемије вируса корона на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма.

Предсједник Привредне коморе РС, Перо Ћорић каже да су сви развојни пројекти од огромног значаја за домаћу привреду, нарочито када је новац намијењен набавци машина и опреме, а не искључиво за едукацију.

- Уколико се рационално и на ефикасан начин примијени тај новац пројекат је више него добродошао и сличних позива којима се додјељују бесповратна средства треба више на овим просторима. Проблем јесте то што наши грађани и привредници нису довољно едуковани да би били корисници таквих пројеката јер су позиви често много сложени за аплицирање што удаљава потенцијалне кориснике - рекао је Ћорић и додао да Привредна комора РС има огромно искуство у писању и реализацији пројеката, те да може бити подршка и помоћ онима који одлуче да конкуришу на позиву.

Ћорић је навео да износ од 20.000 до 80.000 колико би требало да буде одобрено привредницима није мало, наглашавајући да сви они који се желе пријавити требало би да имају и дио сопствених средстава које ће уложити за унапређење бизниса.

Пријава

Јавни позив с пратећом документацијом заинтересованима доступан је на веб страници “eu4agri.ba”.

- Сви заинтересовани за учешће пријаве с потребном документацијом требало би да доставе путем онлајн платформе, а јавни позив отворен је до 17. фебруара наредне године - саопштено је из УНДП у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана