ЕУ припрема нову стратегију за кризу

Глас Српске
ЕУ припрема нову стратегију за кризу

БРИСЕЛ - Лидери еврозоне одржаће ванредни самит у марту како би се усагласили о начинима обезбјеђења евра од кризе, рекао је француски предсједник Никола Саркози.

Иако је паника на тржиштима око судбине евра и најслабијих држава међу 17 чланица европске монетарне уније, попустила, притисак на владе да коначно зауздају дужничку кризу, никад није био већи.

Земље еврозоне надају се да ће ове године увести "глобалан пакет" реформи које ће бити довољно снажне да убиједе тржишта да је евро сигурна инвестиција.

- Одлуке ће бити донесене у марту, прво на самиту еврозоне, а потом на састанку Европске уније - рекао је Саркози у петак на маргинама самита ЕУ у Бриселу, пренијеле су агенције.

Aналитичари наводе да тржиште са све више оптимизма гледа на исход кризе, нарочито послије овоседмичног састанка у Бриселу, на којем су требали да одмјере шта све тачно мора да се нађе у "глобалном пакету."

Према прогнозама аналитичара пакет би требао да изнађе рјешења за слабије државе еврозоне, а не може бити искључено чак и објављивање немогућности испуњавања дужничких обавеза.

Европска комисија је стала иза приједлога јачања овлашћења Европског фонда за финансијску стабилност, у оквиру пакета за спасавање у износу од 750 милијарди долара. Фонду би било дозвољено да на отвореном тржишту купује хартије од вриједности држава у невољи.

Тиме би се стабилизовале цијена државних обвезница и трошкови позајмљивања, земље би се снабдјеле краткорочним кредитима или би им се, чак, позајмио новац да откупе сопствене обвезнице. Да би то учинио, Фонд ће морати да има више новца.

Уз то, тражи се смањење камате коју морају да плаћају Грчка и Ирска за зајмове које су узели.

- Коначне одлуке се не очекују прије новог самита крајем марта - кажу дипломате у Бриселу.

Заокрет

Нове мјере, ако буду донесене, биће радикални заокрет у европској кризној стратегији, која се до сада окретала понудама скупих зајмова за спасавање земаља на ивици банкротства у замјену за болне буџетске резове и економске измјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана