ЕУ пријети повлачењем пола милијарде евра

Агенције
ЕУ пријети повлачењем пола милијарде евра

БУДИМПЕШТA - Европска унија више не жели да толерише аљкаве државне буџете. Прва земља која ће осјетити строже контроле из Брисела биће Мађарска, којој ЕУ жели да ускрати скоро пола милијарде евра.

Приједлог о повлачењу средстава је посљедња фаза у низу спорова око мађарских финансија.

То је и први пут да Европска комисија предлаже повлачење развојног фонда из једне од својих земаља чланица због пробијања границе дозвољеног буџетског дефицита, преноси Дојче веле.

Европска комисија тражи од Мађарске да смањи дефицит који је неколико година пробијао дозвољену границу од три одсто.

Упркос неколико упозорења, национално-конзервативна мађарска влада до сада није предузела структуралне мјере како би смањила потрошњу.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен каже да није у питању казна него "подстицај Мађарској да ријеши своје буџетске проблеме".
Ипак, мађарска влада оштро је критиковала одлуку комисије.

- Она је правно спорна и није у духу европских уговора - истиче влада у саопштењу.

Премијер Мађарске Виктор Орбан одлуку је оцијенио као "неосновану и неправедну".
Одлуку Брисела критикује и мађарски новинар Золтан Ђеви, који оцјењује да је лако кажњавати мале земље.

- Многе Мађаре веома занима да ли ће Комисија Европске уније и велике земље једнако консеквентно кажњавати. Како ће се, рецимо, поставити према Француској и њеном дефициту? -  пита он.

Десно-конзервативна влада Мађарске већ мјесецима је под оштром критиком Европске уније због новог устава, као и рестриктивног закона о медијима.

Помоћ

Иако је Мађарска још крајем прошле године тражила пакет помоћи од ЕУ и Међународног монетарног фонда, ниједна од тих институција за сада није најавила да ће дати помоћ. Уколико Мађарска до почетка сљедеће године не спроведе неопходне реформе, 495 милиона евра за њу ће бити заувијек изгубљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана