ЕУ прети понижавајућим санкцијама својим чланицама због буџета

Агенције
ЕУ прети понижавајућим санкцијама својим чланицама због буџета

Брисел - Министри финансија еврозоне одобрили су Француској, Италији и Белгији додатна три мјесеца да "поправе" своје буџете.

Власти те три земље, добиле су, међутим, упозорење да су све опције отворене у случају да те државе наставе прекомјерну потрошњу.

Одлука долази дан након што је њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорила да, упркос свим напорима, реформе у Француској и Италији, другој и трећој по величини економији еврозоне, нису биле довољне, преноси агенција Франс прес.

"Структурни буџетски дефицит Француске ће у 2015. бити смањен за 0,3 одсто бруто домаћег производа, док је у оквиру процедуре смањења прекомјерног дефицита предвиђено да он буде спуштен за 0,8 одсто БДП-а", наводи Еврогрупа.

Да би тај циљ био остварен, Европска комисија предлаже додатно ограничење јавне потрошње у односу на планирано у оквиру буџета за 2015, ког је ратификовао француски парламент.

ЕУ упозорава да ће, уколико земље не буду поштовале тромјесечни рок за смањење дефицита, покренути "понижавајуће и досад незабиљежене санкције". "Све опције су на столу. Ниједна земља неће бити изузетак", изјавио је комесар ЕУ за економске послове Пјер Московиси.

Званични Париз ће у 2015. имати буџетски дефицит од 4,3 одсто, у односу на три одсто, колико прописује ЕУ. Још четири земље, Шпанија, Малта, Аустрија и Португалија, премашују прописани ниво дефицита, али је њима дато више времена за довођење финансија у ред у односу на Француску, Италију и Белгију.

Француска смањила дефицит

Француски буџетски дефицит на крају откобра текуће године износио је 84,7 милијарди евра, што је за 1,3 милијарде мање него у истом мјесецу прошле године, показују подаци Министарства за буџет.

У Нацрту буџета за 2015. годину, који је представљен прошлог мјесеца, влада у Паризу предвидјела је да ће буџетски дефицит у овој години достићи 87 милијарди евра, а наредне 75,7 милијарди, преноси Ројтерс.

На крају октобра буџетски трошкови достигли су 317,9 милијарди евра, према 325,5 милијарди годину раније, што значи да су смањени за 7,6 милијарди евра.

Истовремено, приходи су износили 237,6 милијарди и мањи су за 6,8 милијарди него октобру 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана