ЕУ: Пармезан из САД није пармезан

Глас Српске
ЕУ: Пармезан из САД није пармезан

Као дио трговинског договора, ЕУ жели да забрани употребу имена Пармезан, Фета или Горгонзола за сиреве који су направљени у САД.

Главни аргумет је то што су они само сијенка оригиналних европских врста сирева.

Више од 30 година Ерико Аурицио производи сир у САД, а прије тога његова породица и он тим послом су се бавили у родној Италији. Међутим, сада Европска унија (ЕУ) мисли да његов сир није довољно аутентичан да би носио европско име.

Ауруцио, који је предсједник Белџиозо Чиза (Belgiooso Ccheese Inc.) са сједиштем у Висконсину, каже да нема идеју како би другачије назвао своје сиреве као што је Пармезан, ако то буде морао да учини.

У шали је рекао: "Не могу да вjерујем да ово није Пармезан".

Европљани кажу да Пармезан може бити само из града Парма у Италији, а не из Аурициове фабрике нити из сличних које америчке компаније продају. Фета сир, по њима, мора бити из Грчке, а њихови аргументи су да је тај производ толико блиско повезан са овом земљом да је идентификован као аутетично грчки производ.

Амерички произвођачи сирева се жестоко противе овој идеји, која може нашкодити домаћој производњи, а која вриједи око четири милијарде долара, при чему може и бескрајно збунити потрошаче. ЕУ није до сада дала никакве нове предлоге, нити је рекла да ли ће се о томе расправљати на овонедјељној новој рунди преговора о слободној трговини са САД, која се одржава у Бриселу.

Портпарол европске комисије Роџер Вејт рекао је да је ово важно питање за ЕУ.

Предмет проблема неће бити само сиреви, већ и још неки производи који се везују за европске земље, као што су грчки јогурт, шунка Блек форест, Венецијанске поморанџе и још неки.

Ови трговински преговори су важни за ЕУ, јер жели да заштити дио извоза пољопривредних производа, што јој може помоћи да изађе из рецесије. Прилика да има ексклузивно право на продају аутентичних производа, може ЕУ осигурати неометано присуство својих производа на тржиштима.

Како америчка страна наглашава, преговори су још увијек у раној фази, иако обе стране имају различита гледишта на ту тему.

Аурицио, као и други произвођачи сирева у САД, жестоко нападају тај предлог ЕУ, уз аргументом да су Европљани донијели у САД оригиналну производњу, али да је ту усавршена и постала доступна ширем тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана