ЕУ оснива фонд за посрнуле зајмодавце

Глас Српске
ЕУ оснива фонд за посрнуле зајмодавце

БРИСЕЛ - Европска унија разматра могућност оснивања фонда за хитан спас посрнулих банака, који би дјеловао на нивоу 27-чланог европског блока, а финансирао би се уплатама свих банака, рекао је европски комесар за унутрашњу трговину Мајкл Барниер, пренијеле су агенције.

Он је истакао да се на нивоу ЕУ разматрају најбољи начини да се спријечи пропаст банака, а једна од идеја је и та да све финансијске институције уплаћују новац у посебан фонд.

- Aко се нека банка суочи са озбиљнијим потешкоћама у раду, зашто би становништво плаћало за то?! Одговорни за штету, у овом случају финансијске институције, дужни су и да је надокнаде - казао је Барниер.

Рјешавање проблема банака које су на рубу пропасти нашло се међу главним приоритетима програма влада у читавом свијету, након што је пропаст америчке банке Лиман бродерс у септембру 2008. године довела до незапамћеног "потреса" на тржишту капитала.

Земље чланице ЕУ које су биле присиљене да спасавају посрнуле зајмодавце, сада настоје да спријече да се сличне ситуације понове у будућности.

Дубоку подијељеност међу њима изазвала су питања у вези са плаћањем одштете у случају да пропадне банка са разгранатом мрежом филијала у више земаља.

- Морамо разјаснити улогу фонда за рјешавање проблема у тој области. Морамо имати режим чији је циљ реструктурирање банака. Aко можемо ускладити националне инструменте за рјешавање овог проблема, учинили бисмо први корак - рекао је Барниер.

Владе

Иако чланице ЕУ желе по сваку цијену да спријече понављање дебакла са банком Фортис, када је холандска влада посве неочекивано одлучила да национализује дијелове те групе у земљи, присиливши Белгију да учини исто, Велика Британија јасно је дала до знања да ће се снажно успротивити оснивању фонда у који би морали сви да уплаћују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана