ЕУ одлучила да помогне Грчкој

Глас Српске
ЕУ одлучила да помогне Грчкој

БРИСЕЛ - Неколико кључних чланица еврозоне постигло је јуче на самиту ЕУ у Бриселу договор да се помогне Грчкој која мора да се избори са огромним буџетским дефицитом и јавним дугом, рекао је предсједник ЕУ Херман Ван Ромпеј, јавио је BBC.

Споразум је постигнут на састанку којем су, осим Ван Ромпеја, присуствовали предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, француски предсједник Никола Саркози, њемачки канцелар Aнгела Меркел, предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише и грчки премијер Јоргос Папандреу.

Састанку су присуствовали и шпански премијер Хозе Луис Родригез Запатеро и предсједавајући еврогрупе Жан Клод Јункер.
- Постоји споразум о ситуацији у Грчкој. Сада ће услиједити разговори о споразуму и са лидерима свих 27 земаља - рекао је Ван Ромпеј.

Пољски премијер Доналд Туск рекао је раније да ће помоћ, која ће бити прва те врсте некој земљи од како је оформљена еврозона прије 11 година, највјероватније бити у облику добровољне позајмице држава чланица.

Послије саопштења Хермана ван Ромпеја вриједност евра на валутном тржишту је пала.

Програм и штрајкови

Грчки премијер Јоргос Папандреу рекао је да је овој земљи потребна психолошка и политичка подршка Европе и додао да Грчка не планира обраћање за помоћ Међународном монетарном фонду.

- Наш програм опоравка је поуздан, а гарантујемо и да је реалан - изјавио је Папандреу, а програмом опоравка већ су замрзнуте плате запослених у јавним службама, умањени бонуси, ускраћено право на рано пензионисање и уведени већи порези. Радници у Грчкој најављују наставак штрајкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана