ЕУ најављују забрану употребе меса клонираних животиња

Aгенције
ЕУ најављују забрану употребе меса клонираних животиња

Брисел - Европска комисија саопштила је данас да ће забранити употребу меса клонираних животиња, али није увела рестрикције на производе добијене од потомака тих животиња.

Представљајући планиране регулативе, европски комесар за здравље Тонио Борг рекао је да ће клонирање домаћих животиња и увоз клонираних животиња бити забрањени у ЕУ.

Он је истакао да ће такође бити забрањено рекламирање прехрамбених производа добијених од клонираних животиња.

"Циљ приједлога је да се обрати пажња на добробит животиња и друге моралне забринутости повезане са употребом ове технике. Међутим, нема приједлога о означавању производа добијених од потомака клонираних животиња, било да је у питању млијеко или месо", нагласио је Борг.

Данска је једина чланица ЕУ која користи клониране животиње у прехрамбеној индустрији.

САД, Аргентина, Бразил и Уругвај су међу земљама које узгајају потомке клонираних животиња.

ЕУ увози између 300.000 и 500.000 тона говедине из САД и Аргентине, али те земље нису обавезне да посебном ознаком наведу поријекло меса.

Покушај посланика Европског парламента да уведу мјеру јасног означавања увезеног меса пропао је 2011. године због противљења чланица ЕУ које су сматрале да је та регулатива претјерана.

У случају увођења сличне регулативе, САД и Аргентина морале би извршити провјере извора меса и то би донијело ризик од избијања трговинског рата у случају непоштовања уведених мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана