ЕУ мобиллише своју фарамацеутску индустрију

Танјуг
ЕУ мобиллише своју фарамацеутску индустрију

БРИСЕЛ - Европска унија 28. и 29. марта одржава конференцију са преко 300 компанија из 25 држава чланица, а циљ је повећање капацитета за производњу вакцина против вируса корона у ЕУ.

Циљ је, наиме, да се убрзају везе између произвођача вакцина и компанија које се баве израдом уговора, организацијом, производњом, пуњењем и дорадом, производњом опреме, што све заједно треба да побољша планирање производње вакцина у Европи у овом тренутку, али и убудуће.

“Сарадња на комбиновању комплементарних могућности фармацеутске индустрије и повећање капацитета у производењи вакцина могу бити пресудни за бржи процес вакцинације европских грађана и превазилажење пандемије”, поручено је из Брисела.

Из Брисела апелују на представнике европске фармацеутске индусртрије да раде заједно и тако што боље искористе постојеће капацитете и да изграде нове широм Европе.

“Повећање производње вакцина у Европи је апсолутни приоритет без преседана, како за наше непосредне, тако и за средњорочне потребе за вакцинацијом”, поручио је комесар за унутрашње тржиште ЕУ, Тиери Бретион.

Први дан конфренције посвећен је сарадњи између производних компанија које се баве сировинама, производњом, спајањем и формулацијом и пуњењем и завршном обрадом вакцина.

Други дан конференције биће фокусиран на осигуравање веза с потенцијалним добављачима из читавог ланца производње вакцина, укључујући компаније које се баве паковањем, складиштењем, отпремањем и дистрибуцијом и као и оне које производе пратеће елементе попут шприцева и бочица.

Да би олакшала ове преговоре, Комисија је издала писмо којим се дају смјернице о сарадањи између компанија које учествују, укључујући директне конкуренте, а у складу с правилима конкуренције ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана