ЕУ: Јужни ток нам није приоритет

Танјуг
ЕУ: Јужни ток нам није приоритет

Брисел - Европска унија не разматра заустављање Јужног тока, али изградња овог гасовода није приоритет, речено је Танјугу у Европској комисији у Бриселу.

"Комисија подржава изградњу сваког гасовода под условом да се гради по европским стандардима", изјавила је за Танјуг Сабине Бергер, портпаролка комесара за енергетику Гинтера Етингера.

Она је одбила да коментарише наводе британског “Телеграфа” да је предсједник ЕК Жосе Мануел Барозо током недавне посјете Бугарској најавио замрзавање пројекта Јужни ток.

"Ми никада не коментаришемо медијске извештаје о приватним разговорима европских функционера", рекла је она.

Портпаролка је,међутим, указала да изградња Јужног тока тренутно није приоритет за ЕУ.

"Наш приоритет је да нађемо нове земље извознике гаса како бисмо подстакли диверсификацију снабдјевања", истакла је Бергер.

Она је у разговору за Танјуг рекла да се са Русијом на нивоу радних група још воде преговори о томе да се билатерални уговори о изградњи Јужног тока које је са Гаспромом потписало шест чланица ЕУ ускладе са европским прописима.

"Наравно, мора се узети у обзир и шири контескт односа ЕУ са Русијом", истакла је Бергер.

У Бриселу се незванично може чути да ће слиједећих неколико дана бити од кључне важности за те односе, а највише зависи од тога да ли ће Русија, након припајања Крима покушати да анектира и регион Доњецка, који је у понедјељак прогласио независност од Украјине.

Европски савјет је прошлог месјеца упозорио Русију да јој слиједе свеобухватне економске санкције ако не предузме кораке ка деескалацији украјинске кризе. Те санкције би, како Танјуг незванично сазнаје из бриселских дипломатских извора, лако могле да обухвате и Гаспром, што би индиректно угрозило и изградњу Јужног тока.

Како је јуче најавила висока представница ЕУ за спољну политику и безбнедност Кетрин Ештон, шефови дипломатија земаља чланица ће о евентуалним новим мнерама према Русији расправљати у понедељак, 14. априла у Луксембургу.

Британски "Телеграф" је јуче објавио да је Европска унија надомак је одлуке да замрзне план окончања изградње гасовода "Јужни ток", вриједног 50 милијарди долара. То је потез који би представљао праве санкције Русији и озбиљан корак ЕУ да казни Кремљ због Крима, речено је у разговору предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза с бугарским политичарима, који је процурео у јавност, навео је британски дневник позивајући се на писање бугарске штампе.

Гасовод Јужни ток сада се гради у Русији, Бугарској и Србији, а његов главни дио требало би да пролази и кроз Мађарску, Словенију и Италију.

Поводом писања британског "Телеграфа" данас се огласио и први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић, рекавши да ће Србија учинити све да заштити своје економске и виталне националне интересе, али да није највећи играч и да не може да одлучује о најважнијим стварима у вези са пројектом "Јужни ток".

Он је рекао да је "Јужни ток" важан и за Европу јер су, како је навео, "бајколике приче да ће се у року од годину или две из америчких шкриљаца или на друге начине Европа снадбети гасом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана