ЕУ излази из кризе?

Агенције
ЕУ излази из кризе?

Стразбур - Предсједник Савјета Европске уније Херман Ван Ромпуј рекао је да је ЕУ на изласку из кризе и да су, иако још има пуно посла, економске реформе почеле да дају резултате, јавиле су агенције.

Ромпуј је, у саопштењу, навео да европски лидери не могу мирно да сједе док 25 милиона грађана ЕУ и даље тражи посао и док евро није стабилизован.

- Видим тенденцију да се изгуби хитност у том послу, што се не сме догодити. Морамо реформисати економију, учинити је конкурентнијом. Знамо да то није најједноставнији, али је најсигурнији пут. Тешка питања око евра нас повезују - додао је Ромпуј.

Оптимизам предсједника Савјета Европске уније не дијеле челни људи две највеће економије на Старом континенту. 

И даље траје застој у разговорима изазван несугласицама око банкарске уније, кризом у Шпанији и Италији, као и дебатом око помоћи Грчкој која још траје.

Став Франсое Оланда "што брже то боље" кад је ријеч о банкарској унији не дијели Aнгела Меркел.

Недјељни раст тржишта који је био изазван планом Европске централне банке (ЕЦБ) о куповини обвезница и разрјешењем проблема око финансиранја вјероватно неће дати превише времена европским лидерима, јер опет расте ризик од поновног повећања притиска на тржишту.

Премијер Шпаније Маријано Рахој није превише вољан да затражи помоћ, пошто је председник ЕЦБ Марио Драги објавио детаље плана о куповини обвезница, нарочито услова које земље примаоци помоћи морају да испуне.

И у Грчкој нема добрих вијести, пошто је за недјељу дана одложен разговор владе и међународних кредитора о смањењу трошкова за додатних 11,5 милијарди евра.

Што се тиче наредне рунде преговора европских лидера Харман ван Ромпуј истиче да ће сљедећи састанак бити изузетно важан и да ће се на њему разговарати о плановима за тјешњу економску и монетарну унију.

Ромпуј наводи да његов тим већ води консултације са дипломатама и званичницима чланица Уније и Европског парламента.

- Има различитих приједлога. Моје је да их све ставим на сто, како бисмо ојачали економску и монетарну унију. То је огроман, заједнички напор - рекао је Ромпуј.

Предсједник Савјета ЕУ је оцијенио да је евро донио много добра свим чланицама ЕУ, али да су у времену кризе откривени и недостаци те валуте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана