ЕУ договорила буџет

Агенције
ЕУ договорила буџет

Брисел -- Преговарачи из земаља чланица Европске уније постигли су начелни договор о нацрту буџета за 2013. годину у вредности од готово 133 милијарде евра.

При томе је и потрошња за ову годину увећана за шест милијарди евра.

Тај договор, који тек треба да одобре владе чланица ЕУ и Европски парламент, обезбјеђује стабилно финансирање програма Уније у слиједећој години, пренијела је агенција Ројтерс.

Договор такође осигурава наставак реализације неколико програма на подручју запошљавања, школства и истраживања у току ове године, којима је претило укидање због мањка у буџету.

"Постигнут је договор о нацрту буџета за 2013. годину, који ће током наредних дана бити предат на разматрање Европском савјету и парламенту", изјавио је портпарол Европске комисије, али је један неименовани званичник ЕУ упозорио да одобрење буџета није сасвим извјесно.

У складу са данашњим договором, буџет ЕУ ће слиједеће године бити ограничен на максималан износ од 132,84 милијарде евра, што је 2,9 одсто више него ове године. Међутим, то је значајно ниже од повећања од 6,8 одсто које су захтјевали Европски парламент и комисија, а представља тек мало повећање кад се узме у обзир инфлација.

Будући да је за потрошњу у овој години одобрено додатних шест милијарди евра, буџет за 2012. сада износи рекордних 135 милијарди евра, тако да је потрошња предвиђена за слиједећу годину заправо за 1,6 одсто нижа у односу на 2012.

Успјешно окончање преговора о буџету ЕУ за 2013. би омогућило да се владе и званичници фокусирају на тему око које влада далеко веће неслагање, односно на тему слиједећег дугорочног буџета ЕУ за период између 2014. и 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана