ЕУ: Буџет у задњи час

Танјуг
ЕУ: Буџет у задњи час

Брисел - У сјенци политичких расправа везаних за јуче завршени самит европских лидера, у Бриселу се протеклих недјеља водила жестока расправа о буџету Европске уније за наредних седам година, преноси Танјуг.

Договор између три кључне европске институције – Савјета, Комисије и Парламента – постигнут је буквално у посљедњи час, пар часова прије почетка сједнице Савјета ЕУ која је почела у четвртак.

Тиме је, како су јавиле свјетске агенције, избјегнут скандал који би избио да је самит махом посвећен запошљавању младих одржан без буџета из којих би се ови програми финансирали.

Буџет за период 2014-2020. тежак је око 960 милијарди евра, а главни спор је настао када је Парламент прошлог мјесеца затражио да се у ту суму упумпа додатних 11,2 милијарди, што је наишло на огорчен отпор земаља чланица, а нарочито Њемачке, Француске и Велике Британије.

Парламент је онда запријетио да ће, уколико ова средства не буду одобрена, замрзнути буџет, што на основу Лисабонског споразума има право да уради.

На крају је, послије тешких и мучних преговора, постигнут договор да се ова сума исплати у двије рате - 7,3 милијарде одмах, а преосталих 3,9 милијарди евра сљедеће године.

Поред тога, парламент је тражио да се неутрошена средства из претходног седмогодишњег периода, у износу од око 50 милијарди евра, не враћају земљама чланицама, већ да се употребе за развојне и социјалне програме, што је такође на крају прихваћено.

Предсједник Европског парламента, Мартин Шулц, изјавио је у четвртак новинарима да је постигнуто рјешење прихватљиво, али је додао да ће, ипак, морати да се помучи да посланике ЕП убиједи да гласају за приједлог буџета на пленарној сједници сљедеће недјеље.

Да би буџет био усвојен, неопходно је да га једногласно подрже све земље чланице и апсолутна већина посланика у парламенту.

Без одлуке о буџету, ЕУ би наредних година морала да оперише на основу буџета за 2013, који је ове године износио 150,9 милијарди евра, са знатно мање флексибилности у расподјели средстава.

Договор који је у четвртак постигнут у посљедњи час спасао је образ ЕУ и омогућио предсједнику Комисије Жосе Мануел Барозу да на крају самита објави да ће за борбу против незапослености младих, чија стопа у многим европским земљама достиже алармантне размјере и пријети да изазове социјалне немире, по хитном поступку бити издвојено 60 милијарди евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана