ЕРС смањила губитке на мрежи

Марина Чигоја
ЕРС смањила губитке на мрежи

Бањалука - Дистрибутивни губици на нивоу Мјешовитог холдинга “Електропривреде РС” у прошлој години износили су 15,37 одсто и смањени су за 30 гигават часова у односу на 2011. годину, истакли су у “Електропривреди РС”.

У ЕРС-у су истакли да годишњи финансијски ефекат смањења губитака током 2012. године у односу на 2011. годину износи око 3,7 милиона КМ.

- Као резултат примјене низа мјера током 2012. дистрибутивни губици на нивоу МХ ЕРС-а су са 16,2 одсто смањени на 15,37 одсто - казали су у ЕРС-у.

Посматрано по дистрибутивним предузећима, највећи дистрибутивни губици остварени у “Електрокрајини” гдје износе 19,95 одсто.

- Најмањи дистрибутивни губици забиљежени су у предузећу “Електро Добој” гдје су износили 8,7 одсто. На подручју “Електро-Бијељине” губици су износили 10,81 одсто, “Електродистрибуције Пале” 12,74 одсто, те “Електро-Херцеговине” 13,73 одсто - нагласили су у “Електропривреди”.

Додали су да је 2012. године настављен вишегодишњи континуитет смањења дистрибутивних губитака.

- У 2006. години остварени дистрибутивни губици износили су 20,84 одсто, а током 2010. године 16,54 одсто бруто преузете електричне енергије. Тренд значајног смањења губитака настављен је и ове године - истакли су у ЕРС-у.

Када су у питању дистрибутивни губици електропривреда у земљама у окружењу и у БиХ, у ЕРС су истакли да су губици остварени у претходном периоду на нивоу “Електропривреде РС” приближни резултатима оствареним у “Електропривреди Србије” и “Електропривреди Херцег-Босне”.

- У односу на Црну Гору и Албанију, дистрибутивни губици у Републици Српској у претходном периоду били су на мањем нивоу, док су “Хрватска електропривреда” и “Електропривреда БиХ” остваривале боље резултате на овом пољу од “Електропривреде РС” - нагласили су у ЕРС-у.

Директор “Електрокрајине” Сека Кузмановић каже да су они у прошлој години имали за један одсто мање губитке него у 2011.

- У потпуности се спроводи акциони план на смањењу губитака и интензивно радимо на томе. Сада су укључени и тужилаштво и полиција да нам помогну у откривању и санкционисању неовлашћене потрошње која је, нажалост, таква каква јесте - казала је Кузмановићева.

Она је истакла да се ефекти примјене акционог плана и заједничког дјеловања тужилаштва и полиције виде, те да је то допринијело да “Електрокрајина” у фебруару има губитке од 19 одсто.

- Радимо све што је могуће да те губитке доведемо на ону мјеру која је прописана - нагласила је Кузмановићева.

Дуговања за струју

У “Електропривреди” су истакли да, према посљедњим расположивим подацима, купци дистрибутивним предузећима дугују око 350 милиона КМ по рачунима за утрошену струју.

- Дуг купаца из категорије домаћинства чини приближно половину укупних дуговања, док остатак представља дуг правних лица и предузетника - казали су у “Електропривреди”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана