ЕРС испунио 90 одсто плана

Срна
ЕРС испунио 90 одсто плана

ТРЕБИЊЕ - Електропривреда Републике Српске (ЕРС) од почетка ове године произвела је око 3.000 гигават-часова електричне енергије, што је око 90 одсто од плана, и то предузеће чврсто стоји иза својих потрошача, борећи се за корист грађана Српске задржавањем ниских цијена струје за домаћинства, изјавио је Срни извршни директор за техничке послове у ЕРС-у Иван Копривица.

Указао је да је због суше нешто мања производња струје у хидроелектранама у Српској, осим у Хидроелектранама на Требишњици (ХЕТ) које су премашиле производни план и оствариле 110 одсто производње струје од плана за овај период године.

-Билећко језеро је због суше сада осам метара испод плана, али је и производња ХЕТ-а већа и намјерно смо трошили ту акумлацију због ремонта који су били у претходном периоду у термоелектранама у Гацку и Угљевику, како се не би морала куповати струја на иностраном тржишту - појаснио је Копривица.

Он је навео да је ЕРС у првој половини ове године морао да купи струје у вриједности од 38 милиона КМ на тржишту, а исту ту енергију су продали домаћим потрошачима по знатно нижим цијенама, наводећи да становништво ту енергију плаћа по 32 евра, а некад се та струја купује на тржишту и по 200 евра по мегават-часу, када, на примјер, дође до испада термоелектрана због дотрајалости система.

Копривица је истакао да су зато у термоелектранама у Гацку и Угљевику до почетка августа успјешно завршени ремонти, чиме је повећана њихова стабилност, сигурност снабдијевања купаца струјом, а додатно је побољшана и еколошка ситуација у Гацку.

Ради се на продужењу животног вијека термеоелектрана, редовним улагањима и добрим годишњим ремонтима, како би Република Српска и у наредном периоду задржала своју енергетску независност, истакао је Копривица.

-У гатачкој термелектрани се сљедеће године очекује и капитални ремонт, а ради се и на пројекту инсталације пречистача угља чиме ће у будућности бити повећана и снага термоелектране и надамо се да ће руководство РиТЕ Гацко и ЕРС-а изнаћи рјешења да би та термоелектрана продужила свој животни вијек, који је већ истекао - додао је Копривица.

Очекује и да ће термоелектране у Гацку и Угљевику испунити и своје планове производње и пословања за ову годину.

Копривица је најавио и да ће од септембра и ХЕТ ући у ремонт, након што су претходно обављени ремонти у двије термоелектране.

ЕРС, подсјетио је он, ради и на низу инвестиционих енергетских пројеката, као што су хидроелектране "Дабар“, "Бистрица", "Мрсово", соларне електране "Требиње један" и "Требиње два" и многи други, наводећи да се најприје очекује да ће бити завршени пројекти "Дабар" и "Бистрица".

ЕРС је недавно расписао и јавни позив за израду главног пројекта за изградњу конгресног центра у Требињу, напоменуо је Копривица и додао да очекује да ће сви ти пројекти бити реализовани јер је ЕРС инвестиционо оријентисан, укључујући улагања у термеоелектране како би се продужио њихов животни вијек.

Пожртвовањем људи који раде у електродистрибутивним предузећима и улагањем у напонску мрежу, ЕРС се, истакао је он, такође труди да сви имају довољно струје због суше и високе температуре, када се троши више електричне енергије.

Говорећи о недавном паду на преносној мрежи у региону, када је дошло до прекида у снабдијевању струјом у земљама у окружењу, Копривица је рекао да тако нешто може да се понови због високе температуре и великог прилива енергије из соларних електрана, али да се нада да до тога, ипак, неће доћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана