“Ер Србија” сљедеће године регионални лидер

Танјуг
“Ер Србија” сљедеће године регионални лидер

Београд - Компанија “Ер Србија” има велике шансе да већ сљедеће године постане профитабилна компанија и регионални лидер у авио саобраћају, оцијенили су данас експерти у изјавама Танјугу, и указали да највеће заслуге за најпозитивнију вијест у историји српског ваздухопловства у протеклих 20 година има Влада Србије.

Директор Привредне коморе Србије (ПКС) Саша Влаисављевић изјавио је данас да је, имајући у виду структуру улагања који се планира у компанију “Ер Србија”, потпуно јасно да је ово најпозитивнија вијест за српско ваздухопловство и српску авиокомпанију у протеклих више од 20 година.

- “Ер Србија”, која у авиопревозу у региону дели “колач” од преко 30 милиона евра, готово сигурно ће постати регионални лидер већ од следећег љетног реда летења - тврди Влаисављевић, иначе бивши предсједник УО и генерални директор “Јат Ервејза”.

У изјави за Танјуг, он оцјењује да ће домаћа авио компанија од 2015. године или најкасније 2016. пословати без губитака.

Ту оцјену поткрепљује намјером новог менаџмента да се саобраћај реализује са новом и далеко економичнијом флотом од десет Ербасових авиона типа “А319” и четири модернија и тиша авиона типа АТР 72-500.

Прогноза се може остварити уколико на свјетском тржисту не дође до непредвиђених кризних ситуација као што је скок цијена керозина.

- Са планирана најмање четири лета недељно између Београда и Абу Дабија у зимском реду летења, као и увођењем летова у ширем региону, од Бањалуке, Љубљане, Варне, Софије, Прага, Варсаве, Букурешта и Кијева јасно је да ће “Ер Србија” покрити не само комплетну српску дијаспору, већ ће путници како из Србије тако и из земаља региона, у једном дану, без великих чекања и неповољног реда летења преко транзитних европских хабова, моћи отпутовати на све континенте са изузетно повољним конекцијама и са релативно прихватљивијим ценама - рекао је Влаисављевић.

Не смије се заборавити, нагласио је, да је стратешки партнер “Ер Србија” - компанија “Етихад”, само у прошлој години путнички и робни саобраћај обављала ка чак стотињак одредишта на Блиском истоку, у Африци, Европи, Азији, Аустралији и америчком континенту са флотом од 77 авиона Ербаса и Боинга и навео да “Етихад” има 29 одсто власничког удјела у њемачком “Ер Берлину”, 40 одсто у “Ер Сејшелима”, око три одсто у “Ер лингусу”, девет одсто у компанији “Вирџин Аустралија”...

- Намера новог менаџмента да настави пројекат стратешког позиционирања, на пример у Македонији преко наше компаније МАК, за мене значи да “Ер Србија” готово сигурно постаје регионални лидер већ од наредног летног реда летења - нагласио је Влаисављевић.

Томе би допринијело уколико и аеродром Никола Тесла буде имао цијене за своје услуге на нивоу најнижих у региону (посебно транзитне таксе), јер би на тај начин помогао “Ер Србији” да повуче највећи дио токова транзитних и трасферних путника.

Дугогодишњи члан УО “Јат Ервејза” Милан Вујанић изјавио је данас да је пријатно изненађен потезом Владе Србије да уђе у стратешко партнерство са “Етихадом”, оцјењујући да ће “Ер Србија” захваљујући набавци нових авиона и ангажовањем већег броја пилота и летачког особља ускоро постати профитабилна компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана