Ер Србија наручила десет авиона

Б92, РТС
Ер Србија наручила десет авиона

Београд, Дубаи - "Ер Србија" је наручила десет нових "Ербасових" авиона А320 нео, који ће постати дио флоте компаније од 2018. до 2020. године, саопштено је у Дубаију.

Како јавља РТС, цијена ових модерних летјелица премашује милијарду долара, али ће она ипак бити нижа јер су авиони за "Ер Србију" наручени у већој поруџбини партнерске компаније "Етихад" из Абу Дабија.

Десет авиона типа А320 нео постепено ће замјенити летјелице које су сада у саставу флоте "Ер Србије", па ће тако "боинг 737" до 2020. године дефинитивно отићи у пензију.

Како је на ваздухопловном сајму у Дубаију рекао генерални директор Дане Кондић, ова наруџбина испуњава циљ "Ер Србије", која ће обнављањем флоте постати прва у региону која има ове најмодерније авионе.

"Наш циљ је да постанемо водећа авио-компанија у региону. Да би то урадили, инвестирамо у компаниу и људе и идемо веома брзо. Фокусирани смо на оно што ми треба да урадимо, а мање на оно што раде друге компаније", рекао је Кондић.

Савјетник за привреду и финансије Синиша Мали каже да је то изузетна вијест за Ер Србију и за српску економију, јер су обично носиоци развоја привредних активности управо авио-компаније. Ових десет летјелица ће допринети томе да Ер Србија буде и профитабилнија и успјешнија и да привуче још више путника и омогућиће Ер Србији да лети ка већем броју одредишта.

Авион А320 нео је насљедник модела А320 цео и представља најновији корак унапређења "Ербасовог" модела А320Е, а одликује га нови, тиши и ефикаснији мотор, који троши мање горива, јефтинији је за одржавање и мање загађује околину.

У типичној конфигурацији, ербас А320 нео има 150 сједишта и долет од 6.850 километара. Све то уз потрошњу горива која је смањена за 15 одсто, што доноси умањене оперативне трошкове, са моторима који производе мање буке и имају смањену емисију штетних гасова. Основна цијена авиона је 100.200.000 долара, али цијена варира у односу на конфигурацију и број наручених авиона.

Ради се о генерацији авиона која биљежи највећи раст продаје на свијету. Уз наруџбину Ер Србије, Ербас је примио 2.500 поруџбина, што чини око 60 одсто тржишта које дијели са директним конкурентима у тој категорији путничких авиона.

Посљедњи пут нови авиони, за сада бивши ЈАТ, стигли су још 1988. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана