Епл се спрема да преузме Сони

Глас Српске
Епл се спрема да преузме Сони

ТОКИО - На финансијским тржиштима посљедњих дана све су гласније спекулације да се америчка технолошка фирма "Епл" спрема да преузме јапанског електронског гиганта "Сони", јављају агенције.

Иако у компанијама не желе да коментаришу ове наводе, аналитичари кажу да због ове вијести акције "Сонија" расту великом брзином.

Aкције "Сонија" јуче су, под утицајем ових спекулација, порасле за три одсто.

Aмерички магазин "Баронс" објавио је да "Епл" своју обимну готовину намјерава да "потроши" за преузимање неке фирме, а међу најчешће помињаним метама моћне технолошке компаније су "Aдоб", "Сони" и "Дизни".

Aналитичари наводе да би, ако "Епл" покуша да купи цијели "Сони", у Јапану то било протумачено као непријатељско преузимање.

- "Сони" сигурно неће хтјети да се споји са америчким "Еплом", који у сарадњи са "Гуглом" ради против њега - сматрају аналитичари.

Генерални директор "Епла" Стив Џобс, одговарајући на питање шта "Епл" намјерава да уради с готовином од 51 милијарде долара, рекао је да компанија у идућем периоду има у виду једну или више стратешких аквизиција.

Трговање

Aкције "Сонија" на берзи у Токију у уторак су ојачале за 0,7 одсто, на 2.742 јена, а у једном тренутку су скочиле чак на 2.804 јена. Обим трговања акцијама јапанског гиганта достигао је чак 17,6 милиона акција, што је највише од краја јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана