Епл највреднији бренд, претекао Гугл

Глас Српске
Епл највреднији бренд, претекао Гугл

ЛОНДОН - "Епл" је преузео "Гуглово" мјесто највреднијег бренда у свијету, послије четворогодишње владавине тог водећег претраживача интернета, показује јуче објављена студија агенције за истраживање глобалних брендова "Милвард Браун".

Процјењује се да бренд "Епл" сада вриједи 153 милијарде долара, што је готово половина "Еплове" тржишне капитализације, показала је ова студија, пренијели су портали.

Директор за свјетске брендове "Милвард Брауна" Питер Валш навео је да је управо усредсређеност на детаље, уз појачану присутност његових производа у предузећима, омогућила "Еплу" да се истакне међу осталим произвођачима електронике.
Од десет највреднијих брендова, шест је из технолошког и телекомуникацијског сектора. "Гугл" је на другом, IBM на трећем, "Мајкрософт" на петом, AТ&Т на седмом, а "Чајна мобајл" на деветом мјесту.

"Мекдоналдс" је напредовао за два мјеста и постао четврти бренд у свијету по вриједности, чиме је услуга брзе хране постала најбрже растућа категорија. "Кока-кола" је, пак, пала с петог на шесто мјесто, "Марлборо" са седмог на осмо, а "Џенерал електрик" с деветог на десето. Деветнаест од укупно 100 највећих свјетских брендова потиче с тржишта у развоју.

"Фејсбук" се придружио групи водећих 100 и заузео 35. мјесто, с брендом вриједним 19,1 милијарду долара.

Укупна вриједност 100 највреднијих брендова порасла је за 17 одсто, на 2.400 милијарди долара, захваљујући опоравку свјетске привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана