Епилог највеће банкарске преваре

Б92
Епилог највеће банкарске преваре

Жером Кервиел изгубо је жалбу на претходну одлуку суда да је крив за једну од највећих превара у историји банкарства када је одштетио Сосијете за 5 милиона евра

Кервиел је првобитном одлуком суда осуђен на три године затвора и наређено му је да врати банци Сосиете Женерал невjероватних 4,9 милијарде евра (6,72 милијарде долара) које је банка изгубила.

Он је проглашен кривим за превару, повреду повjерења и неовлашћено коришћење компјутера у прикривању уплата врijедних више од 50 милијарди евра између краја 2007. и почетка 2008. године.

Сосијете женерал банка је откриће проневjере и финансијског губитка од 4,9 милијарди евра, објавила 24. јануара 2008. године, оптужујући за ту криминалну радњу једног јединог службеника и то нижег ранга, тада 31-годишњег Кервијела, који је одмах притворен.

Ова проневjера у Сосијете женералу је, према оцjенама стручњака, највећа у историји европског банкарства.

Током суђења Кервиел се бранио указивањем да је банка толерисала његове рискантне пословне потезе све док јој је доносио зараду. Кервијел је у полицијској истрази признао да је имао два отворена портфеља, у оквиру којих је обављао фиктивне операције, чија се врijедност процjењује на 50 милијарди евра.

Сосијете женерал банка је откриће проневjере и финансијског губитка од 4,9 милијарди евра, објавила 24. јануара 2008. године, оптужујући за ту криминалну радњу једног јединог службеника и то нижег ранга, тада 31-годишњег Кервијела, који је одмах притворен. Ова проневjера у Сосијете женералу је, према оцjенама стручњака, највећа у историји европског банкарства.

Према тадашњем извjештају јавног тужиоца, Кервијел је започео превару у фебруару 2007. и наставио је све док није откривен. Када је "све пукло", одмах је отпуштен, заједно са четворицом надређених у одjељењу за акцијски капитал и финансијске деривате.

Банка је против Кервијела, који је у Сосијете женерал дошао 2000. године, поднијела тужбу за фалсификовање банкарских послова и коришћење лажних докумената.

Финансијски аналитичари су одмах послије избијања ове афере, изразили сумњу у званичну верзију да је само један берзански трговац одговоран за тако џиновску превару.

Многи финансијски аналитичари изразили су тада сумњу да један једини берзански трговац, ма како паметан био, може да изведе тако сложену финансијску операцију и у тако дугом периоду без неког помагача, или прећутне сагласности менаџмента банке.

Поједини су чак били склони да повјерују да је банка дала Кервијелу одријешене руке, надајући се да ће моћи да надокнади губитке које је претрпела на пословима са америчким хипотекарним хартијама.

Сосијете женерал је, наиме, саопштила 2008. године да ће морати да отпише 2,05 милијарди долара због изложености америчком тржишту хипотекарних кредита у четвртом тромјесечју 2007.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана