Епидемија стала на пут изванредним резултатима

Анита Јанковић Речевић
Епидемија стала на пут изванредним резултатима

БАЊАЛУКА - Производња и продаја шумских сортимената у првом полугодишту ове године забиљежиле су солидан раст у односу на исти период лани, а разлог за то­ су изванредни резултати у првим мјесецима године, прије појаве вируса корона која је зауставила добар старт и пољуљала развој дрвопрерађивачког сектора.

Према подацима Републичког завода за статистику, у првих шест мјесеци ове године произведено је 945.769 метара кубних разних шумских сортимената, што је за 14, 4 одсто више него у првом полугодишту лани. Статистичари су израчунали да је од јануара до краја јуна ове године продато 840.367 метара кубних шумских сортимената, што је за 9,9 одсто више у односу на исти период лани.

Помоћник министра за шумарство Горан Зубић истиче да је током јануара, фебруара и марта производња шумских дрвних сортимената достигла 150 одсто у односу на план, а врло добри резултати забиљежени су и у пласману.

- Међутим, након марта, када је епидемија узела маха, дошло је до пада продаје, али се производња у доброј мјери одржала јер су услови за рад у шуми били добри. Да је раст из првог квартала настављен и у другом, сада бисмо имали изванредне резултате - рекао је Зубић. Додао је да у трећем кварталу очекује пад због проблема које је проузроковала епидемија.

- Уколико се не деси отварање свјетског тржишта и не порасте потражња крајњих купаца за производима од дрвета, мислим да ће доћи до благог пада производње и пласмана шумских сортимената - наводи Зубић.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник истиче да је, осим доброг старта са почетка године, на позитивне резултате велики утицај имала и прошла година, која је била неповољна за производњу шумских сортимената.

- Током 2016, 2017. па и 2018. године резултати су били изузетно добри, али 2019. смо имали застој и подбачај у производњи. У првом полугодишту прошле године временске прилике су биле врло неповољне, због чега је динамика извршавања планиране производње текла отежано. То је један од разлога позитивног исхода у првом полугодишту ове године - појашњава Шиник.

Он истиче да су се привредници због доброг старта с почетка године надали да ће 2020. годину обиљежити изванредни пословни резултати.

- Десило се шта се десило и сада је ситуација неизвјесна. Сугерисали смо предузећима да наставе радити гдје год се може, па макар и по цијену повећања залиха, јер је то боља варијанта него да због неизвјесности на тржишту зауставе производњу. Немогућност извоза током једног периода и смањене наруџбе јесу оборили производњу, посебно у априлу који је био најнеповољнији мјесец, али већ у мају и јуну услиједило је побољшање и дало основ за оптимизам да ћемо до краја године успјети превазићи подбачаје - нагласио је Шиник и додао да тај оптимизам тренутно спутавају најаве новог таласа вируса од јесени који би могао додатно продубити економску кризу.

Намјештај

Лазо Шиник истиче да је тренутно најтежа ситуација у предузећима која се баве производњом намјештаја, нагласивши да је производња за првих шест мјесеци ове године смањена за 30 одсто у односу на исти период лани.

- Такви резултати су разумљиви јер је било проблема са пласманом на ино-тржишта због затворених граница, али ситуација је опет колико-толико одржана подношљивом ако узмемо у обзир податак да је током априла забиљежен пад производње намјештаја од 80 одсто - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана