Енергоинвесту пријети пљенидба имовине

Business magazine
Енергоинвесту пријети пљенидба имовине

Загреб - Хрватски судски извршиоци чекају зелено свјетло за пљенидбу блокиране имовине сарајевског "Енергоинвеста" у Хрватској све до пуног измирења његовог пријератног дуга према британској компанији "Sinochem Internationa Oil", увећаног за затезну камату.

Према правоснажној одлуци Високог суда у Лондону из 2002. године, "Енергоинвест" је дужан "Sinochemу" 8.001.094 долара, на основу 19,8 милиона долара вриједног уговора из септембра 1991. године о куповини танкера сирове нафте за Рафинерију Босански Брод, која је у то вријеме пословала у оквиру сарајевског предузећа. Због рата у БиХ, остао је неплаћен дио дуга од 3.672.564 долара, који је до данас, рачунајући затезне камате, отприлике достигао првобитну вриједност уговора. Након што у БиХ није аутоматизмом прихваћена одлука британског суда којом се "Енергоинвесту" налаже исплата преосталог дијела дуга и камата, "Sinochem" је одлучио да не покреће нову тужбу пред правосуђем у БиХ, већ да потраживања наплати пречицом - подношењем захтјева за пљенидбу имовине "Енергоинвеста" у Хрватској.

- Рјешењем суда од 20. априла 2012. године, по приједлогу руководиоца "Sinochem International Oil Ltd London", одређена је пљенидба на некретнинама "Енергоинвест" д. д. Сарајево и то на основу стране судске одлуке која је призната у поступку признања стране судске одлуке који се водио пред овим судом - потврдила је за "Business magazine" портпарол Трговачког суда у Загребу Бернардица Новак-Шарац.

Са бх. стране, као и у протеклих 20 година, влада поприлична конфузија у вези с овим случајем.

- Ја тренутно нисам у БиХ, те Вас молим да одговоре на постављена питања тражите од управе "Енергоинвеста", јер она је водила наведени поступак у складу са својим законским надлежностима, а не Министарство - кратка је порука Ердала Трхуља, формално још увијек актуелног федералног министра енергије, индустрије и рударства.

Представници "Енергоинвеста" већ су ступили у преговоре са представницима компаније "Sinochem Интернатионал Оил" како би дефинисали начине извршења пресуде, а о чему су информисани сви надлежни органи унутар компаније, као и Влада ФБиХ и надлежно ресорно министарство.

Јуре Новљан, који је као власник и директор аустријске компаније "Петроцхем" од Кинеза купио спорну нафту која је потом преко "Sinochemа" продата "Енергоинвесту", каже да су покушаји вансудске нагодбе које спомињу из сарајевске компаније "тотално неозбиљни и представљају својеврсно исмијавање, јер је бесмислено данас, послије 20 година, размишљати о некаквим безвезним износима којима би се покрио дуг...".

- Сада, када је ситуација таква да се угрожавају "Енергоинвестови" пројекти у Либији, јер ако се не испоруче далеководне конструкције блокиране у Луци Плоче, вјероватно ће бити проблема с даљим пословима у тој земљи. Ја нећу одустати од тог новца, јер то је зарађени новац. Они су робу примили, продали и потрошили, а нису је платили - наглашава Новљан.

Федерални премијер Нермин Никшић сматра да је овај случај само један од примјера неодговорног и немарног понашања одговорних особа, не само у "Енергоинвесту" као већински дужној компанији, већ и чланова пријашњих влада ФБиХ.

Одговор на питање зашто је дуг према "Sinochemу" деценијама гуран под тепих, можда лежи у имену главног скривеног учесника ове афере, који је за њу везан и директорском и премијерском фотељом. Ријеч је о Неџаду Бранковићу, који је у вријеме доношења лондонске пресуде против "Енергоинвеста" био генерални директор те компаније, а потом је случај "Sinochem" заташкавао са позиције федералног премијера, на којој је био од марта 2007. до маја 2009. године. Ако се узме у обзир да је Бранковић главни актер и мућке којом је 2001. године "Енергоинвестово" пријератно потраживање од Конга, без камата тешко 29,3 милиона долара, продато лешинарском фонду "Хемиспхере" за 3,3 милиона долара, постаје јаснија матрица по којој је рађено и у супротном смјеру - да се дуг "Енергоинвеста" од 3,6 милиона долара мултиплицира до износа који ће до краја пољуљати једну од највећих бх. компанија.

Министарско посредовање

У низу федералних ресорних министара и премијера којима је у протекле двије деценије промакао проблем вишемилионског дуговања "Енергоинвеста" према "Sinochemу" био је и Вахид Хећо, министар енергије, индустрије и рударства у сазиву Владе ФБиХ прије избора 2010. године, који се за овај случај веже и као посредник у покушају постизања вансудске нагодбе.

- Новљанови партнери мене су ангажовали да отворим разговоре с руководством "Енергоинвеста", које је то избјегавало, како бисмо покушали постићи вансудску нагодбу и скратити агонију послије судских одлука из Лондона и Загреба. Ја сам то урадио и тиме је моја улога у овом случају окончана - каже Хећо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана