Енергетски сектор из кризе излази први

Далиборка Секулић
Енергетски сектор из кризе излази први

БAЊA ЛУКA - Енергетски и финансијски сектор РС имају највеће шансе да се извуку из кризе, те тренутно трпе њене мање посљедице него грађевинска, дрвна и металска индустрија, казао је за "Глас Српске" Горан Рачић из Удружења економиста "SWOT".

За разлику од текстилне и кожарске индустрије, каже Рачић, које тренутно највише осјећају посљедице свјетске економске кризе и имају проблема са ликвидношћу и одржавањем производње, енергетски и финансијски сектор РС за сада су у много бољој позицији.

- Издвојио бих и прерађивачку индустрију која уз државне подстицаје има солидне шансе да мање осјети посљедице кризе. Видимо да је ове године засијано готово исто пољопривредних култура као и претходних година, што је, такође, позитивно - рекао је Рачић.

Према подацима Завода за статистику РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, прерађивачка индустрија у првих пет мјесеци ове године остварила је раст производње од 31,3 одсто. Рафинерија нафте у Броду са растом производње од 4.747, одсто утицала је на резултате прерађивачке индустрије.

Из Министарства су навели да је "Електропривреда" РС од почетка године произвела је 3088,54  GWh, што представља 9,28 одсто више од полугодишњег плана 2009. године.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства у Влади РС Љубо Гламочић казао је раније да термоелектране "Гацко" и "Угљевик" имају највећу планирану производњу у овој години у послијератном периоду.

У циљу превазилажења проблема и стварања повољнијег пословног амбијента, кажу у Министарству, предузећима из области текстила, коже и обуће, која измирују обавезе по основу пореза и доприноса, продужене су субвенције у износу од 50 марака по раднику све до краја ове године.

У "SWOT"-у истичу да слабији опоравак појединих привредних области у РС "кочи" успорено кредитирање привреде.

- Предузећа су због тога већ сада неликвидна и не могу да извршавају своје обавезе према добављачима и банкама - истакао је Рачић.

Он сматра да би опоравак привреде РС могао да услиједи тек након што буду спроведене започете реформе.

Регион

У Србији почетак опоравка привреде предвиђају за крај ове године, те да ће се највјероватније значајнији привредни развој остварити тек 2011. године. Хрватска привреда послије пада бруто друштвеног производа од 6,7 одсто почетак изласка из кризе не очекује прије половине идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана