Енергетика обиљежје развоја РС

Глас Српске
Енергетика обиљежје развоја РС

БЕОГРAД - Енергетика би у идућој деценији требало да обиљежи привредни развој Републике Српске и да допринесе побољшању живота у РС, изјавио је јуче у Београду помоћник министра индустрије, енергије и рударства РС Љубо Гламочић, пренијеле су агенције.

- Република Српска је простор који располаже вишковима енергије, како електричне коју извози више од 25 одсто, тако и значајним прерађивачким капацитетима Рафинерије нафте у Броду - рекао је Гламочић који је учествовао у раду регионалне конференције о енергетској будућности југоисточне Европе.
Он је навео да се ресурси којима располаже Српска у обновљивим изворима енергије користе само симболично када је ријеч о хидропотенцијалу, односно изградњи малих електрана, те да се остали потенцијали попут енергије вјетра, соларне енергије и биомасе не користе у енергетске сврхе.

Замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је важно да се енергетски сектор у БиХ налази у домену ентитета, који се успјешно развијају у том контексту, а као један од примјера добре праксе је навео уређење енергетског сектора у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана