Енергетика међу најважнијим темама у Давосу

Глас Српске
Енергетика међу најважнијим темама у Давосу

ДAВОС- Другог дана Свјетског економског форума у швајцарском граду Давосу, главна тема била је "свјетска финансијска криза и њене поуке", преносе агенције.

Велику пажњу учесника привлачи и енергетика, будући да је генерални секретар Организације земаља извозница нафте најавио спремност новог смањења производње, док је руски премијер Владимир Путин позвао на заједнички приступ енергетским изворима.

Први човјек ОПЕК-а Aбдала Салем Ел-Бадри изјавио је у свом говору на форуму да је тај картел спреман на додатно смањење производне квоте ако цијене нафте не порасту у наредних неколико недјеља.

Ел-Бадри је истакао да се нада да ће свјетска тражња "течног злата" почети брже да расте до краја ове или почетком сљедеће године.

Поред тога, потврдио је да ће до краја јануара чланице ОПЕК-а испунити обећање о смањењу производње за укупно 4,2 милиона барела на дан.

Након што тај циљ буде испуњен, мораћемо поново да урадимо процјену и видимо како ће тржиште реаговати, изјавио је генерални секретар ОПЕК-а и додао да, ако и даље буде присутан тренд пада цијене нафте, картел неће оклијевати да додатно смањи производњу те сировине.

Ел-Бадри је ипак додао да смањење квоте не би требало да буде толико обимно да произвођачи, кад тражња поново порасте, не би могли да је покрију.

Руски премијер Владимир Путин је у сриједу увече на отварању четвородневног форума позвао на заједнички приступ изворима енергената како би се повећала енергетска безбједност и изјавио да његова земља жели да установи више праваца за извор енергената.

Путин је у говору учесницима форума у Давосу, такође, истакао да свијет треба да се врати стабилним и уравнотеженим цијенама енергената, које би одражавале однос понуде и тражње, а не спекулација.

- Сви разумијемо да нагла и непредвидљива кретања цијена енергената представљају значајне дестабилизујуће факторе по свјетску привреду - истакао је руски премијер и подсјетио да је за Русију огроман шок то што је нафта лани појефтинила за више од 100 долара за барел.

- Неопходно је поново успоставити уравнотежене цијене, које би се темељиле на балансу понуде и тражње нафте, у циљу тога да се процес формирања цијене ослободи утицаја спекулативних компоненти - истакао је Путин.

На форуму у Давосу ове године је више од 40 предсједника држава и влада, што је готово двоструко више него прошле године, као и 36 министара финансија и гувернера централних банака, укључујући гувернере свих чланица Групе осам индустријски најразвијенијих земаља, осим СAД.

Гасовод

Путин је рекао да је Русија и даље отворена за страна улагања и да би енергетска безбједност требало да буде производ међусобне зависности и размјене имовине без примјене двоструких стандарда. Путин је такође позвао на повећање капацитета гасовода, којима се тај енергент транспортује из Русије до Европе и рекао да његова влада још разматра изградњу свог првог гасовода који би водио до Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана