Енергетика мамац за Русе

Марина Чигоја
Енергетика мамац за Русе

Бањалука - Привредници из Руске Федерације заинтересовани су за куповину, прије свега, прехрамбених производа из Српске, као и за улагања у енергетски и металски сектор, пословне зоне и изградњу хотела.

Истакла је то јуче директор Привредне коморе РС Драгица Ристић током посјете делегације Нижњег Новгорода, коју је предводило руководство Привредне коморе ове области Руске Федерације. У оквиру посјете, јуче је у Привредној комори  одржан и Пословни форум привредника РС и Русије. 

- У делегацији су представници осам привредних друштава из Русије који су заинтересовани за куповину наших производа, прије свега прехрамбених, алкохолних пића, воћа и поврћа, али и за сарадњу у развоју и заједничким улагањима у области енергетског и металског сектора. Посебно су заинтересовани за изградњу хотела и улагање у пословне зоне - нагласила је Ристићева.

Он је рекла да РС сарађује са Руском Федерацијом, те да има простора за њено унапређење.

- Према подацима УИО БиХ, за прва три мјесеца са Руском Федерацијом имамо обим размјене у вриједности 168 милиона евра. Од тога најзначајнији дио отпада на увоз уља, због чињенице да су овдје присутни руски инвеститори у нафтној индустрији. Свега 628.000 евра односи се на извоз из РС у Руску Федерацију - нагласила је Ристићева.

Додала је да у структури производа који се извозе највише учествују уља и одређене количине воћа и поврћа.

- Управо у овим сегментима видимо могућност проширења сарадње. Представићемо наше потенцијале и оно што је овог тренутка спремно за инвестирање, као што је, између осталог,  агроиндустријска зона Топола - нагласила је Ристићева.

Она је истакла да су предсједници двије коморе прошле године потписали споразум о сарадњи, те да је ова посјета реализована у склопу тог споразума.

Директор Одјељења за предузетништво при Привредној комори Нижњег Новгорода Ирина Доценко рекла је да они желе не само да успоставе краткорочне контакте, већ да заснују неку врсту дугорочне сарадње.

- Надам се да ће се током ове посјете остварити одређени заједнички пројекти у смислу заједничких предузећа. Интересовање за улагање у РС и те како постоји. То и јесте разлог нашег доласка овдје. Говорећи конкретно о пољима за сарадњу, посебан акценат ставила бих на туризам и образовање, у којем имамо одређене пројекте - нагласила је Доценко.

Слободна трговина

Ристићева је истакла да је отежавајући фактор за односе са Русијом чињеница да БиХ још увијек нема потписан споразум о слободној трговини са Русијом.

- Због тога су наши производи скупљи у односу на друге земље, а међу њима и Србију, која има потписан тај споразум. Очекујемо да се уложе напори и да се у идућем периоду потпише споразум о слободној трговини између БиХ и Руске Федерације - казала је Ристићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана