Ен-Би-Си продат за 30 милијарди долара

Глас Српске
Ен-Би-Си продат за 30 милијарди долара

ЊУЈОРК - Aмеричка ТВ мрежа Ен-Би-Си (НБЦ) продата је за 30 милијарди долара највећем америчком кабловском оператеру "Комкаст", који је овим преузимањем постао један од најјачих играча на медијском тржишту СAД, пренијеле су агенције.

Уговором о куповини 51 одсто акција у Ен-Би-Си универзалу, телевизијској мрежи "Џенерал електрика", "Комкаст" се обавезао да ће у компанију уложити додатних 6,5 милијарди долара.

На овај начин "Комкаст" је, преносе агенције, формирао моћну медијску компанију која неће само контролисати филмску и телевизијску продукцију, него и дистрибуцију програма до корисника.

- Заузврат, Ен-Би-Си је понудио комплетну телевизијску мрежу, филмски студио и локалне телевизијске станице, али и задржао 49 одсто акција - казао је добро информисан извор из "Комкаста".

Компанија је саопштила да је вриједност Ен-Би-Сија процијењена на око 30 милијарди долара, а да су само канали "Е", "Версус", "Голф канал" и десет регионалних спортских канала процијењени на 7,25 милијарди долара.

За "Џенерал електрик" договор о продаји Ен-Би-Сија омогућиће да се компанија преусмјери на индустријски посао послије готово три и по године, а у оквиру споразума са "Комкастом" овај гигант ће Ен-Би-Си кредитирати са више од девет милијарди долара.

Ен-Би-Си универзал укључује популарну мрежу Ен-Би-Си нетворк, телевизијску кућу "Телемундо", "Универзал пикчерс", те више од 20 кабловских канала, укључујући и "Браво", те Си-Ен-Би-Си.

Вивенди

"Џенерал електрик" овдје није стао са продајом свог удјела у Ен-Би-Сију, те је са француском компанијом "Вивенди" склопљен договор о продаји 20 одсто удјела у Ен-Би-Сију за 8,5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана