Емисијом обвезница финансирају пројекте

Ведрана Кулага
Емисијом обвезница финансирају пројекте

БAЊA ЛУКA - На Бањалучкој берзи лани су успјешно завршене јавне емисије обвезница општина Градишка, Шамац и Бијељина у укупној вриједности од 18,28 милиона марака, а новцем прикупљеним кроз емисију ове општине су финансирале неке од стратешких инфраструктурних пројеката, казао је "Гласу Српске" помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

На редовном трговању обвезницама на Бањалучкој берзи, казао је Лакић, лани је остварен промет од 30,2 милиона марака, што је за 159 одсто, односно за око 18 милиона марака више него у 2008. години, када је промет обвезницама износио 11,6 милиона марака.

- У 2008. години град Бања Лука и општина Лакташи завршили су процес емисије обвезница у укупној вриједности од 17 милиона марака. Средствима од емисије акција град Бања Лука изградио је и пустио у функцију мост преко ријеке Врбас, док општине Лакташи и Градишка из средстава прикупљених из емисије обвезница граде стратешке инфраструктурне објекте - рекао је Лакић и додао да обвезнице општине Шамац имају специфичну намјену, јер су емитоване да би се превазишли проблеми финансирања и успоставила дугорочна ликвидност буџета општине.

Општина Бијељина, истиче Лакић, средствима добијеним кроз емисију обвезница финансира четири инфраструктурна пројекта.

- Ради се о пројектима који се односе на уређење индустријске зоне, топловодне мреже, локација за планску градњу и изградњу центра за културу - казао је Лакић.

Он је подсјетио да су лани највећи промет од обвезница на Бањалучкој берзи имале три емисије обвезница РС емитоване по основу дуга за материјалну и нематеријалну ратну штету, у укупној вриједности од више од 20 милиона марака.

 - Aко узмемо у обзир редован промет обвезница и јавну понуду обвезница, удио промета обвезница у укупном промету на Бањалучкој берзи у 2009. години износио је око 28 одсто, док је учешће промета обвезницама у 2008. години износило око десет одсто - рекао је Лакић, додавши да је у периоду од 2002. до 2007. године учешће промета обвезница било готово занемарљиво.

Потенцијал

Дарко Лакић је рекао да се емисија општинских обвезница углавном исплати већим општинама, јер није пракса да се обвезнице емитују да би се финансирали пројекти чија је вриједност мјерена десетинама или стотинама хиљада марака.

- Сигурно је да постоји још неколико општина у РС које имају потенцијал за емисију обвезница и надамо се да ће општинске обвезнице постати све доминантнији начин задуживања општина у РС - додао је Лакић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана