Емисијом обвезница финансирају пројекте

Мара Чигоја
Емисијом обвезница финансирају пројекте

БAЊA ЛУКA - Емисијом обвезница на Бањалучкој берзи општине Лакташи и Градишка, те град Бања Лука сакупили су укупно 19,7 милиона марака намијењених за финансирање инфраструктурних пројеката, рекао је "Гласу Српске" помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић и додао да је општина Лакташи прва у РС која је емитовала обвезнице, и то у износу од десет милиона марака, са фиксном каматном стопом на годишњем нивоу од 5,75 одсто и роком доспијећа од шест година.

- Град Бања Лука је емитовао обвезнице у вриједности од седам милиона марака, са фиксном каматном стопом од 5,75 одсто и роком доспијећа од три године, док је општина Градишка емитовала обвезнице у вриједности 2,7 милиона марака, с роком отплате од шест година и фиксном каматном стопом од шест одсто - истакао је Лакић и додао да новцем прикупљеним кроз емисију обвезница општине Лакташи и Градишка граде спортске дворане, док град Бања Лука гради мост.

Лакић је истакао да се ускоро очекује регистрација обвезница општине Шамац, код које је завршена уплата обвезница у вриједности од 4.580.000 марака, са каматном стопом од 5,9 одсто и роком доспијећа од десет година.

- Поред тога, у току је упис и уплата обвезница општине Бијељина у вриједности од 11 милиона марака, са каматном стопом од 6,75 одсто и роком доспијећа од десет година. Општина Бијељина планира да на овај начин финансира четири инфраструктурна пројекта - казао је Лакић и најавио да у Српској још неколико општина има потенцијал за емисију обвезница.

Директор "Aдвантис брокера" из Бање Луке Бранко Кецман каже да на берзи постоји интерес за куповину обвезница општина, али да је он још увијек мањи од интереса за куповину акција предузећа. Разлог за то је чињеница да су доминантни купци општинских обвезница у свијету осигуравајућа друштва и пензиони фондови, који код нас релативно кратко постоје или су тек у оснивању.

- Код нас се, настојањем Aгенције за осигурање РС, осигуравајућа друштва све више усмјеравају на тржиште капитала, док су пензиони фондови тек у настанку - истакао је Кецман и додао да је инвестирање у обвезнице сигурније од куповине акција предузећа, јер општина гарантује исплату главнице и камате, док су акције предузећа по својој природи ризична инвестиција.

Предности

Дарко Лакић је истакао да, за разлику од задуживања код банака, приликом задуживања путем обвезница општина може да рачуна на више потенцијалних инвеститора, а то омогућава и повољније услове финансирања. Лакић каже да становници општина које емитују обвезнице улагањем у обвезнице доприносе развоју свог града, те остварују принос који је већи него штедња у банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана