ELW Global нуди 2,8 милиона КМ за Технички ремонт

Крстина Ћирковић
ELW Global нуди 2,8 милиона КМ за Технички ремонт

Братунац - Народна скупштина Републике Српске разматраће на идућој сједници одлуку Владе РС о продаји 65,61 одсто акција братуначког предузећа "Технички ремонт" компанији "ELW Global Limited" из Јужноафричке Републике, а укупна висина понуде износи 2.815.911 марака.

Компанија из Јоханесбурга понудила је 653.106 марака за акције, за измирење обавеза према добављачима насталих закључно са 31. августом прошле године издвојиће 505.057 КМ, док ће за измирење обавеза на име неисплаћених нето зарада запослених насталих закључно са 31.8.2012. године платити 1.657.746 КМ.

У приједлогу одлуке о давању сагласности на одлуку Владе РС о продаји акција државног капитала Акционарског друштва за производњу и ремонт "Технички ремонт" из Братунца методом непосредног избора купца наводи се да, поред исплате наведене купопродајне цијене и утврђених обавеза, купац прихвата и све остале обавезе привредног друштва које су постојале и доспјеле на дан 31.8.2012. године, а нису биле евидентиране и исказане у програму финансијског реструктурисања.

Наводи се да купац прихвата и све обавезе према повјериоцима које су настале послије 31. августа прошле године, с тим да наведене обавезе представљају обавезе Акционарског друштва за производњу и ремонт "Технички ремонт" Братунац.

Стање обавеза послије 31.8.2012. године насталих закључно са 31.12.2012. године износи 1.853.145 КМ.

За случај да се појаве тзв. скривене обавезе које доспијевају на дан 31.8.2012. године, а које нису биле предмет финансијског реструктурисања, понуђач захтијева да му се, сразмјерно висини тих обавеза које би измирило акционарско друштво, смање обавезе по основу инвестиције и гаранције.

Купац је заинтересован да у најкраћем могућем року купи и остале акције ванбуџетских фондова, односно 34,39 одсто основног капитала за 342.330 КМ.

Купац се обавезује и да ће за седам година инвестирати 19,6 милиона КМ, док би укупан број радника на крају треће године требало да износи 250. Предузеће тренутно запошљава 136 радника.

У приједлогу одлуке наводи се да се приватизацијом избјегава отварање стечајног поступка, а самим тим смањује се одлив из буџета РС по основу социјалног давања за повезивање пензијског стажа радницима (процјена око 3,8 милиона КМ), стварају се услови за дугорочан и стабилан раст и развој привредног друштва, обезбјеђује посао за 136 запослених радника и додатно запошљавање 114 радника у прве три године пословања, повећава се прилив по основу  пореза и доприноса у буџет РС и ванбуџетских фондова.

- Потписивањем тог уговора створиће се услови за излазак из дугогодишње агоније и нормалан рад у овом предузећу - рекао је директор "Техничког ремонта" Горан Домуз и додао да је најважније да ће сви радници овог предузећа остати на послу и да ће заинтересовани купац измирити заостале обавезе према запосленима.

Он је нагласио да је обим производње у "Техничком ремонту" знатно смањен, те да је тренутно ангажовано мање од половине радника, који одржавају минимум производње јамских вагона.

Радници

Члан Синдикалног одбора у "Техничком ремонту" Радмило Станојевић рекао је да су радници увјерени да ће процес приватизације предузећа бити ускоро окончан.

- Радници очекују да ће остати да раде у овом предузећу и да ће им бити измирена сва дуговања - рекао је Станојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана