Елита у паници, уредник ухапшен

Агенције
Елита у паници, уредник ухапшен

Aтина - Листа богатих Грка који имају новац у швајцарским банкама објављена је у атинском часопису “Хот док”, а полиција је ухапсила уредника Костаса Ваксеваниса, који је оптужен за нарушавање приватности, јавиле су агенције.

Озлоглашени списак, који је Кристин Лагард још 2010. године, као француски министар финансија, предала грчким колегама, дуже вријеме представља извор спекулација.

Сада када се коначно знају имена 2.059 банкара, бродовласника, политичара, новинара, глумаца, издавача, љекара, богатих насљедника, али и непознатих личности, очекује се сљедећа фаза - објављивање висине депозита.

Осим имена власника штедних улога у приватној банци ХСБЦ у Швајцарској, додатни детаљи нису саопштени, пренијеле су јуче агенције.

Aктуелни директор ММФ-а, бивши француски министар финансија Кристин Лагард, прије двије године на строго заштићеном диску предала је ондашњем грчком министру финансија Јоргосу Папаконстантиносу списак имена и висину депозита грчких држављана у швајцарским банкама. Диск је на волшебан начин “изгубљен”, а сада је освануо у часопису “Хот док”, али без висине улога.

Гњев код обичних Грка изазива чињеница да се на листи налазе и познати издавачи, угледни љекари, глумци, новинари, бивши спортисти, а посебно политичари. Неколико је министара и високих државних службеника.

У својој кући у недјељу ухапшен је уредник Костас Ваксеванис. Полиција је саопштила да је Ваксеванис ухапшен због кршења закона о објави личних података, послије чега је пуштен на слободу до суђења.

- Никакву приватност нисам прекршио јер закон прописује да су штедни улози грађана информација доступна јавности. Ничим нисам наговјештавао да ли ти људи имају пара на рачунима, колики су износи и да ли су до новца дошли на нелегалан начин - рекао је Ваксеванис, који је од тренутка када је најавио објављивање листе био изложен пријетњама, због чега је протестовала највећа опозициона партија Сириза.

Он је рекао да је урадио оно што је дужност сваког новинара.

- Саопштио сам људима истину која је од њих скривана. Aко је ико одговоран, то су министри који су скривали списак и тврдили да не постоји. Ја сам само радио свој посао. Умјесто да ухапсе утајиваче пореза и министре који су тај попис имали у рукама, покушавају да ухапсе истину и новинарску слободу - рекао је Ваксеванис.

Истрага

Сада ће почети и дуго најављивана истрага о томе ко је и на какав начин успијевао да изнесе новац из земље. Претпоставка је да је већина швајцарских штедиша заборавила да плати порез у земљи, па ће сљедећа етапа вјероватно многе спровести директно на оптуженичку клупу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана