Електропривреди РС 131 милион долара

Жељка Домазет
Електропривреди РС 131 милион долара

СAРAЈЕВО - "Електропривреди Републике Српске" одобрено је кредитно задужење у износу од 131,1 милион долара, које ће бити реализовано путем Министарства финансија и трезора БиХ, са роком отплате од 30 година, уз 10 година грејс периода и годишњу камату од 0,55 одсто, саопштено је јуче из Савјета министара БиХ.

Савјет министара овим је дао сагласност за размјену нота Савјета министара и Владе Јапана за пројекат "Систем одсумпоравања димних гасова" у Термоелектрани "Угљевик" ради смањења загађивача ваздуха из ове термоелектране, чиме ће бити побољшани животни услови, унапријеђено здравље људи, те задовољена еколошка регулатива ЕУ.

Савјет министара донио је и Методологију за израду процјене угрожености БиХ од природних или других несрећа, чиме је начињен важан корак и основ за израду плана заштите и спасавања од природних и других несрећа институција и органа БиХ.

Донесена је и Одлука о случајевима у којима се не полаже гаранција када се роба поријеклом из Европске заједнице ставља у слободан промет на рачун њене крајње употребе.

- Овом Одлуком се уређују питања полагања гаранција приликом увоза одређених пољопривредних производа поријеклом из Европске заједнице наведених у Aнексу три Привременог споразума о трговини и трговинским питањима Европске заједнице и БиХ у оквиру царинских квота - саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара БиХ прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања кредитног споразума БиХ и Развојне банке Савјета Европе за изградњу државног затвора, у износу од 19,3 милиона евра.

- Добијањем овог кредита биће омогућен наставак изградње државног затвора и повлачење значајних донаторских средстава - наводи се у саопштењу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић казао је да је у првих шест мјесеци ове године у ФБиХ забиљежен пад индустријске производње од 10,6 одсто, а у РС раст од 17,1 одсто.

- Раст индустријске производње у РС представља наставак позитивног тренда послије покретања производње у Рафинерији у Броду - рекао је Шпирић на основу података Дирекције за економско планирање.

Запослени

Шпирић је навео да је укупан број запослених у БиХ у првој половини ове године износио 694.600 лица, што је смањење за 0,4 одсто у односу на исти период прошле године. Он је ово објаснио негативном посљедицом ефеката глобалне економске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана