“Електропренос”: Инвестиције на подручју Српске 14 милиона КМ

Срна
“Електропренос”: Инвестиције на подручју Српске 14 милиона КМ

БАЊАЛУКА- Предузеће “Електропренос БиХ” у овој години на подручју Републике Српске реализује инвестиције у износу од 14 милиона КМ, које ће, између осталог, допринијети квалитетнијем снабдијевању електричном енергијом потрошача у локалним заједницама и привредних субјеката.

Из “Електропреноса” наводе да је у току реализација уговора за изградњу једног од трафостаница у Бањалуци те уговора о реконструкцији и замјени опреме трафостаница у Козарској Дубици, Требињу и Шамцу.

Осим тога, реализована је замјена енергетског трансформатора у једној од трафостаница у Бањалуци, чиме је повећана поузданост напајања ужег градског подручја и инсталисана снага.

У току су радови на проширењу трафостанице ради прикључења будућег далековода Сребреница - Љубовија који ће омогућити поуздано напајање из мреже за трафостанице Сребреница и Љубовија, речено је Срни из ове компаније.

„Електропренос”, у складу са планом инвестиција за период 2022-2024. година, на подручју Републике Српске предвидио је улагања од 48,98 милиона КМ у пројекте замјене опреме, санације и реконструкције трансфостаница.

Планирана су и средства за изградњу нове трафостанице у Бањалуци која ће омогућити поуздано напајање ужег градског језгра у дужем периоду.

Осим тога, планирана је и изградња трафостанице Јахорина са прикључним далеководом која ће омогућити развој туристичких потенцијала Јахорине, навели су из “Електропреноса”.

Када је ријеч о улагању у постојеће објекте, планирани су пројекти у Бањалуци, затим Вишеграду ради рјешавања проблема високих напона у мрежи, као и улагања у витална чворишта у Угљевику, Требињу и трафостаници Сарајево.

Од пројеката који ће допринијети квалитетнијем снабдијевању електричном енергијом потрошача у локалним заједницама, из “Електропреноса” издвојили су реконструкцију и замјену опреме у трансфостаницама Приједор, Мркоњић Град, Бањалука, Лакташи, Добој, Дервента, Брчко, Бијељина, Власеница, Рогатица и изградњу далековода Нови Град - Костајница - Кнежица.

Из “Електропреноса” указују да се реализација инвестиција тренутно одвија у врло сложеним околностима раста цијена кључних роба, радова и услуга на тржишту, као и велике несигурности у погледу рокова испорука роба и реализације радова и услуга.

-То често доводи до пролонгирања реализације инвестиционих пројеката, али у процесу набавки стално се прилагођавамо измијењеним околностима да бисмо превазишли негативне утицаје поремећаја тржишта - наводе из “Електропреноса”.

Унутар електроенергетског система БиХ мрежа “Електропреноса” представља везу између великих производних објеката и већих потрошачких центара.

Путем преносне мреже, истичу у овој фирми, врши се и размјена енергије са сусједним електроенергетским системима, што повећава сигурност напајања потрошача у БиХ и омогућава пласман вишкова енергије на тржиште у окружењу.

Правовремено одржавање објеката преносне мреже омогућава одрживост система преноса електричне енергије и спречавање великих штета усљед кварова на мрежи.

-С обзиром да припрема инвестиција, набавка опреме и извођење радова на замјени опреме траје од једне до три године важан је процес планирања путем плана развоја преносне мреже који се израђује за период од десет година, те трогодишњег и годишњег плана инвестиција - наводе из “Електропреноса”.

Ови планови, како кажу, обухватају и планирање мреже ради прикључења нових производних објеката и већих потрошача на преносну мрежу у складу са правилником о прикључку.

Дјелатност компаније “Електропренос” је пренос електричне енергије и све дјелатности у вези са тим.

Када је ријеч о структури власништва, почетним капиталом компаније располажу акционари у размјери - Федерација БиХ 58,9 одсто, а Република Српска 41,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана