Електрокрајина успјешно окончала 2014. годину

М. Ч.
Електрокрајина успјешно окончала 2014. годину

Бањалука - "Електрокрајина" Бањалука наставила је 2014. године да смањује дистрибутивне губитке, што је у највећој мјери утицало на позитивне пословне и финансијске резултате упркос милионској штети коју је претрпјела у мајским поплавама.

Дистрибутивни губици смањени су прошле године на 14,65 одсто, што је најнижи годишњи ниво у послијератној историји предузећа. Губици на мрежи пали су за 1,9 одсто у односу на 2013, односно за 4,8 одсто у поређењу са 2012. годином.

- Дистрибутивне губитке константно смањујемо захваљујући појачаној контроли и измјештању мјерних мјеста, откривању неовлашћене потрошње, увођењу даљинског очитавања утрошка електричне енергије и санацији постојеће и изградњи нове дистрибутивне мреже - изјавила је директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић.

"Електрокрајина" је прошлу годину завршила са добити од 895.222 КМ, што у управи предузећа оцјењују великим успјехом с обзиром на природне непогоде које су нанијеле вишемилионску штету на објектима и дистрибутивној мрежи предузећа, која је захтијевала хитну интервенцију и донијела непланирано повећање оперативних трошкова. Вршилац дужности извршног директора за економске послове Родољуб Топић казао је да су приходи износили 213 милиона и за 1,4 милион КМ су били виши у поређењу са претходном годином. Расходи су истовремено повећани за 1,1 милион, на 212,7 милиона КМ. "Електрокрајина" је прошле године реализовала инвестиције вриједне 22,9 милиона КМ.

Кузмановићева је истакла да је наплата струје и у 2014. прешла 100 одсто јер су, поред текуће потрошње, наплаћивана потраживања на основу раније склопљених репрограма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана