Електрокрајина повећала приход и инвестиције

Жељка Кокот
Електрокрајина повећала приход и инвестиције

Бањалука - "Електрокрајина" Бањалука побољшала је прошле године пословне и финансијске резултате у односу на 2014, а напредак се посебно огледа у повећању прихода, смањењу дистрибутивних губитака и расту инвестиција.

Приходи највећег дистрибутивног предузећа у систему "Електропривреде РС" износили су у 2015. години 217,3 милиона КМ, што је за 4,2 милиона или два одсто више у односу на претходну годину. Нето добит "Електрокрајине" у прошлој години износила је 250.767 КМ.

Предузеће је наставило вишегодишњи тренд смањења дистрибутивних губитака, који су на крају 2015. износили 14,41 одсто, што је за 0,24 процентна поена мање у поређењу са 2014. и за чак 2,12 одсто мање него 2013. године.

- Дистрибутивне губитке константно смањујемо појачаним активностима на контроли и измјештању мјерних мјеста, откривању неовлашћене потрошње електричне енергије, увођењу система даљинског очитавања потрошње и реконструкцијом и изградњом дистрибутивне мреже - истакла је директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић и додала да су прошле године открили 896 случајева неовлашћене потрошње струје и поднијели 335 кривичних пријава и 109 тужби против несавјесних потрошача.

"Електрокрајина" је прошле године реализовала инвестиције у износу од 24,2 милиона КМ, што је за 1,5 милиона више у односу на 2014. годину.

- Већина инвестиција била је усмјерена за санацију и изградњу дистрибутивне мреже, с тим да смо знатна средства уложили и у изградњу пословних објеката и обнову радне механизације - истакла је Кузмановићева.

"Електрокрајина" је у 2015. отворила новоизграђене пословнице у Челинцу и Рибнику, чиме су побољшани услови за рад запослених и омогућена боља услуга и комуникација са 10.000 потрошача са тих подручја.

Наплата

"Електрокрајина" је прошле године остварила и висок ниво наплате електричне енергије. Захваљујући текућој и наплати старих потраживања, на основу закључених уговора о репрограму, она је била изнад 100 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана