Експресна искључења због неплаћених рачуна

Сања Јокић
Експресна искључења због неплаћених рачуна

Бањалука - Становницима Српске који на вријеме не плате рачуне најприје ће бити искључен телефон и то већ послије мјесеца дуговања, док за кабловску телевизију или воду искључење пријети ако потрошач има три неплаћена рачуна.

У компанији "м:тел" казали су "Гласу Српске" да је 20. дан у мјесецу рок за плаћање рачуна за фиксни телефон, али да корисницима дају на располагању још двадесетак дана послије тога да измире дуговања.

- Оператери око првог у мјесецу подсјећају дужнике на неизмирене рачуне. У случају искључења у једном правцу, поновно укључење је бесплатно, а када је ријеч о поновном укључењу демонтиране телефонске опреме, услуга кошта седам марака - казали су у овој компанији.

Корисник постпејд тарифе у мобилној телефонији ће већ послије једног неплаћеног рачуна бити искључен, а седам дана прије тога путем СМС поруке биће обавијештен о дуговањима.

У Служби наплате предузећа "Водовод и канализација" Бијељина су рекли да послије три неплаћена рачуна за воду потрошача "скидају" са мреже, као и да им прије тога шаљу по двије писмене опомене.

- Ако се водомјер поново прикључује у пословном простору потребно је издвојити око 60 марака, док овај уређај за домаћинство кошта 24 марке - рекли су у Служби и додали да нису у потпуности задовољни наплатом дуговања.

У "Топлани" Бањалука су истакли да је рок застарјевања дуговања за утрошену топлотну енергију година те да послије тога туже дужнике.

- Потрошачи у скоро 90 одсто стамбених зграда напајају се топлотном енергијом путем такозваног двоцијевног система те да би искључили дужника из система морамо ући у његов стан. Новим законом о комуналним услугама имамо право да у пратњи Комуналне полиције уђемо у стан дужника и искључимо му гријање - рекла је портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић.

Технички директор кабловског оператера "Елта кабел" Драган Продић је истакао да послије три неплаћена рачуна долази до искључења услуге кабловске телевизије.

- Може се десити да због само једног рачуна из прошле године искључимо корисника "из система", а, према прописима Регулаторне агенције, дужни смо да га опоменемо због неизмирених обавеза. Поновно прикључење кабловске телевизије кошта десет марака - појаснио је Продић.

Струја

У предузећу "Електрокрајина" казали су да већ са другим дуговањем за утрошену електричну енергију искључују потрошача из "система", док уз сваки рачун, ако има дуга, стиже и опомена. Поновно прикључење кошта 35 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана