Експлозија цијена на Јадрану

24sata.hr, klix.ba
Експлозија цијена на Јадрану

Отјерати госта - непроцјењиво. Ово као да је мото хрватских угоститеља на обали током љетне сезоне.

Чим је први турист крочио на обалу, цијене су драстично нарасле. Вртоглавим цијенама угоститељи краткорочно профитирају, но неки се боје да би дугорочно сви могли платити јер туристи памте, а вијести се данас брзо шире, пише портал 24sata.hr.

Свјетски портал за путовања Трип Адвисор пун је ‘‘препорука’’ о цијенама на Јадрану.

"Не идите тамо. Ми сигурно више нећемо", пожалио се турист на скупоћу на Хвару.

"То је дефинитивно било најскупље мјесто на нашем годишњем одмору. Плаћали смо стотине куна само за хамбургере, сендвиче и пице", жали се турист.

Осим по броју сунчаних дана, катедрали и самостанима, Хвар постаје познат и по набијању цијена.

На страницама Делфин Спортс бар & грила, који ради у склопу Сунчаног Хвара, стоји цјеновник од којег просјечном Хрвату застаје кнедла у грлу.

Пржени кромпирићи тамо стоје 20 куна (приближно 5 КМ), пилећа салата Цезар је 65 куна (16 КМ), а пожели ли гост, примјерице, бурито, за то задовољство платиће 125 куна (32 КМ).

Најјефтинији хамбургер тамо је 65 куна (16 КМ), а дефинитивни рекордер је хамбургер од 140 куна (36 КМ).

Но у цјеновнику пише да је ријеч о Rockstar Triple хамбургеру, у којем све састојке, осим пецива, онај ко га наручи добије у трострукој мјери.

Цијене на Хвару боду у очи, но ни остали градови не каскају. У ровињскоме Маистрину ресторану Бонаца обични хамбургер с прженим кромпирићима стоји чак 63 кн (приближно 16 КМ), а пола литре минералне воде туристи ће платити 17 куна (око 4,5 КМ).

"Жао нам је ако неки сматрају да су цијене превисоке и ако се неко на њих жали. Знамо да не могу себи сви приуштити долазак код нас, али ради се о новом објекту који је отворен прошле године, с прекрасним погледом на море. Има и скупљих ресторана на Јадрану сигурно, а код нас је храна квалитетна и гостију има", казали су у том ровињском ресторану.

Гастрономска понуда у Сплиту све је шароликија, а Сплићани ће рећи да је и све мање повољна. У скупљим ресторанима, попут Мазгоона у близини Пјаце, можете појести врсту гурманске пице за 110 куна (28 КМ) или хамбургер за 85 куна (22 КМ).

У Chops Grill steak & sea food фооду крај Мармонтове улице добићете за 85 куна (22 КМ) бургер с цијењеним месом ангус говедине. Унутра су и зелена салата, парадајз, карамелизирани лук, сир те хрскава сланина. Уз наручени хамбургер послужен је и помфрит. Но то је понуда за госте с дубљим џепом, а храну у тим објектима спремају реномирани кухари.

У Фортуни, једној од најстаријих сплитских пиззерија, цијене се крећу од 54 куне (14 КМ) за Маргариту до 110 куна (28 КМ) за Црну пицу с дагњама, козицама и инћунима.

"У нашим ресторанима у центру, који углавном позитивно послују само љети, пице су најмање исплативе. Наиме, зна нам доћи 12 гостију и наручити три пице те потрошити боцу кечапа. Тако нам заузимају столове, прљају столњаке и прибор, а ми губимо зараду. Осим тога, за пицу непрестано морате имати и по цијели дан угријану пећ на више од 350 степени. То су врло велики трошкови с обзиром на исплативост. Но пицу морате имати свакако у понуди", покушао је високу цијену оправдати сплитски угоститељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана