Експерти: Банка поступила у складу са законом

Агенције
Експерти: Банка поступила у складу са законом

Бањалука - “Нова банка” Бањалука исплатила је гаранцију Творници дувана Ровињ за предузеће “Антонић трејд” у складу са законом и банкарском праксом, мишљење је више правних експерата, које је банка доставила уз жалбу на пресуду Окружног привредног суда Бањалука по тужби предузећа “Антонић трејд”, преносе агенције.

Директор сектора за правне послове “Нове банке” Милан Кудра рекао је новинарима да је, према мишљењу експерата Александра Ћирића, Радована Вукадиновића и Витомира Поповића, издата гаранција ровињској фабрици неопозива и платива на први позив, те да је не може мијењати суд, како је то урађено у првостепеном поступку.

Он је додао да је став експерата, који су и међународни арбитри, заснован на јасном чињеничном стању да је “Нова банка” издала ваљану гаранцију Творници дувана Ровињ, на основу које је предузећу “Антонић трејд” одобрен кредит, али да је првостепени суд донио погрешну одлуку мијењајући садржај гаранције.

- С обзиром на предметно мишљење, према којем је банка неспорно поступила у складу са законом, очекујемо да Виши привредни суд првостепену пресуду преиначи, односно да се донесе одлука у корист Нове банке - рекао је Кудра.

Према његовим ријечима, на основу досадашње праксе суда рјешење предмета се очекује у року од годину дана по жалби.

Кудра је рекао да је првостепени суд у доказном поступку провео вјештачење економског експерта, који је такође неспорно утврдио да је банка извршила своју обавезу по гаранцији од почетка процеса до саме исплате у складу са законом.

- Уколико би другостепени суд потврдио првостепену пресуду, новчана штета за банку била би око 1,5 милион КМ, али би она оставила посљедице по читав привредни систем Републике Српске, јер би се довео у питање институт банкарске гаранције и рад привредних субјеката са партнерима у иностранству - навео је Кудра.

Говорећи о хронологији случаја, Кудра је рекао да је вријеме између датума подношења тужбе и датум доношења пресуде годину и два мјесеца, што је с обзиром на оптерећеност Окружног привредног суда доста брзо.

- Неспорно је да ће ова пресуда довести до ревидирања многих банкарских гаранција које је издала наша банка и да ће то осталим привредницима недвосмислено повећати број докумената које треба да прибаве, а сама процедура издавања гаранције ће бити продужена - оцијенио је Кудра.

Окружни привредни суд у Бањалуци пресудио је по тужби “Антонић трејда” да “Нова банка” Бањалука мора овом субјекту да исплати 500.000 евра због штете, након што је исплатила банкарску гаранцију Творници дувана Ровињ за “Антонић трејд”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана